• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

    1. ЯСТИЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
    2. ВЕГЕТАРИАНСКИ КЮФТЕТА Plovdiv
    3. ДОМАТИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ НА ФУРНА
    4. ЗЕЛЕН ФАСУЛ НА ФУРНА
    5. ЗЕЛЕН ФАСУЛ ПО МАНАСТРИСКИ
    6. ЗЕЛЕН ФАСУЛ С МАСЛО
    7. КАПАМА С ЛАПАД
    8. КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
    9. КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ Варна
    10. КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
    11. МУСАКА С ТИКВИЧКИ
    12. ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ С КРОМИД
    1. ПИПЕРКИ НА ФУРНА
    2. ПИПЕРКИ С ОРИЗ
    3. ПИПЕРКИ С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ И ЯЙЦА
    4. ПИПЕРКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА
    5. ПЪРЖЕНИ ПИПЕРКИ И КАРТОФИ
    6. ПЪРЖЕНИ ПИПЕРКИ СЪС СОС
    7. СПАНАК С КИСЕЛО МЛЯКО
    8. СПАНАК С ОРИЗ
    9. ТИКВИЧКИ НА ФУРНА
    10. ТИКВИЧКИ С КАШКАВАЛ
    11. ТИКВИЧКИ С ОРИЗ МалоКонаре
    12. ЯХНИЯ С ТИКВИЧКИ

     

    ВЕГЕТАРИАНСКИ КЮФТЕТА
    (Пловдивско)

    Продукти: карфиол 200 г (1 глава), грах консерва 200 г (1/4 буркан), целина 50 г (1 глава), брашно 200 г (1 чаена чаша), яйца 3 бр., сухар 150 г (2 филии), магданоз, сол, растително масло за пърженето.

    В подсолена вода се сваряват карфиолът, накъсан на цветчета, грахът и целината, нарязана на парчета. Отцеждат се от водата и се претриват през цедка. Прибавят се брашното, двете яйца, ситно нарязаният магданоз и сол. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в счукания сухар, а след това в разбитото яйце и се изпържват в сгорещената мазнина.

    Поднасят се топли със салата от червени домати и магданоз.

    ДОМАТИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ НА ФУРНА
    (Тракия)

    Продукти: домати 1 кг (10-12 бр.), масло 100 г (1/2 чаена чаша), лук 150 г (3 глави), сирене 150 г, прясно мляко 100 мл (1/2 чаена чаша), брашно 20 г (2 супени лъжици), яйца 3 бр., магданоз и сол на вкус.

    Ситно нарязаният лук се задушава в част от маслото с 2-3 ситно нарязани домата. Прибавят се останалите домати, нарязани на едро, и брашното. Сместа се разбърква няколко пъти на огъня и се изсипва в съд, намазан с масло, заедно с натрошеното или настъргано сирене и разбитите в млякото яйца.

    Ястието се посолява на вкус и се пече в средно силна фурна. Към края на печенето се поръсва с останалото масло и ситно нарязан магданоз. Поднася се топло.

    ЗЕЛЕН ФАСУЛ НА ФУРНА
    (Харманлийско)

    Продукти: зелен фасул 1 кг, кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), сухар 75 г (1 филия), яйца 2-3 бр., краве масло 60 г (1/2 пакетче), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и магданоз на вкус.

    Почистеният, измит и нарязан на дребно фасул се сварява в подсолена вода, след което се отцежда и се смесва със счукания сухар, червения пипер, яйцата и киселото мляко. Сместа се посолява и се изсипва в тавичка. Отгоре се поставят парченца от маслото и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Ястието се пече във фурна. Поднася се с филийки от твърдо сварените яйца.

    ЗЕЛЕН ФАСУЛ ПО МАНАСТРИСКИ

    Продукти: зелен фасул 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 100 г (1-2 глави), чесън 1 глава, моркови 150 г (2-3 бр.), домати 200 г (2-3 бр.), джанки 100 г (1/2 чаена чаша), брашно 10 г (1 супена лъжица), магданоз 1/2 връзка. джоджен и сол на вкус.

    Фасулът се почиства от връхчетата и конците, нарязва се и се измива, посолява се и се поставя в съда за готвене. Към него се прибавят растителното масло, лукът (кромид и чесън), нарязан на ситно, морковите, нарязани на кръгчета, доматите, нарязани на ситно, и джанките. Разбъркват се и се заливат с топла вода (да ги покрие). Похлупват се плътно с капак и се сваряват на умерен огън. накрая се прибавя брашното, размито с малко студена вода. След като поври още няколко минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязаните магданоз и джоджен.

    ЗЕЛЕН ФАСУЛ С МАСЛО
    (с. Малка Арда, Смолянско)

    Продукти: зелен фасу 1.500 кг, краве масло 125 г (1 пакетче), сол и чесън на вкус.

    Почистеният фасул се начупва и се измива, пуска се във вряща подсолена вода и се вари на тих огън до омекване. Маслото се запържва леко и се прибавя към сварения фасул. След малко ястието се сваля от огъня и се поднася със счукан чесън.

    КАПАМА С ЛАПАД

    Продукти: лапад 1.500 кг (8 шепи), краве масло 100 г (3/4 пакетче), джоджен 1/4 връзка, чубрица 1 срък, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сушени червени пиперки 5 бр., лютиви пиперки (по желание) и сол на вкус.

    Листата на лапада се измиват добре и се почистват от дръжките. Нареждат се на редове в широк плитък съд цели или едро нарязани, като се поръсват с чубрица, джоджен, сол и червен пипер и тук-там се слагат червени пиперки и по желание лютиви пиперки. Върху последния ред се слагат дребни бучици масло. Поливат се с малко вода, захупват се и се задушават на тих огън до пълно омекване. Накрая при отхлупен капак могат да се запекат на фурна.

    КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
    (Смолян)

    Продукти: тиквички 1.500 кг, яйца 5 бр., галета 100 г (1 чаена чаша), растително масло 200 мл (1 чаена чаша), магданоз 1 връзка, сол и черен пипер, кисело мляко и чесън на вкус.

    Тиквичките се обелват, настъргват се на ренде, посоляват се и се отцеждат 10-15 минути, след което се изтискват добре. Към тях се прибавят яйцата, галетата, ситно нарязаният магданоз и смленият черен пипер. Сместа се опитва на сол и се разбърква добре. От нея с лъжица се оформят кюфтета, които се пускат в сгорещената мазнина. След изпържването им от едната страна се обръщат да се изпържат и от другата страна.

    Поднасят се с полученото с чесъна кисело мляко.

    КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ
    (Варненско)

    Продукти: тиквички 1 кг, яйца 2 бр., брашно 20 г (2 супени лъжици), краве сирене 200 г, магданоз 1/2 връзка, копър 1/2 връзка, кисело мляко 0.500 кг (1 кофичка), чесън 5-8 скилидки, растително масло за пърженето.

    Тиквичките се обелват и се настъргват на едро ренде, посоляват се и се изстискват от водата. Към тях се прибавят яйцата, брашното, магданозът и копърът, нарязани на ситно, и натрошеното сирене. С голяма супена лъжица се изсипва смес в сгорещената мазнина и се изпържват кюфтетата.

    Поднасят се топли с киселото мляко, разбито със счукания чесън.

    КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
    (Берковско)

    Продукти: тиквички 800 г (3-4 бр.), картофи 300 г (5-6 бр.), яйца 3 бр., магданоз 1/2 връзка, брашно 20 г (2 супени лъжици), сол и черен пипер на вкус, растително масло за пърженето.

    Картофите се сваряват, обелват се и се прекарват през преса. Тиквичките се обелват, настъргват се на ренде и се прибавят към картофите заедно със ситно нарязания магданоз, двете яйца, черен пипер и сол. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в брашното, а след това в разбитото яйце и се изпържват в силно сгорещената мазнина.

    Поднасят се топли със зелена салата.

    МУСАКА С ТИКВИЧКИ
    (Смолян)

    Продукти: тиквички 1 кг (6-7 бр.), прясно мляко 400 мл (2 чаени чаши), яйца 3 бр., домати 150 г (2-3 бр.), растително масло 150 мл (2/3 чаена чаша), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, черен пипер и сол на вкус.

    Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути, след което леко се запържват в част от мазнината.

    В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът заедно с черния пипер, залива се с 1 чаена чаша топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз.

    В тавичка се нареждат на пластове тиквичките и оризът, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.

    ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ С КРОМИД

    Продукти: тиквички 1 кг (6-7 бр.), кромид лук 200 г (3-4 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), ориз 50 г (1/4 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, брашно 20 г (2 супени лъжици), домати 150 г (2-3 бр.), сок от сварени и прецедени домати 250 мл (1 чаена чаша), сол, червен и черен пипер на вкус.

    Тиквичките се измиват, обелват се и се нарязват на колелца. В мазнината се задушава до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят обелените и ситно нарязани домати. След задушаването на доматите се прибавят оризът заедно със ситно нарязаният магданоз, червеният пипер и черният пипер. Сместа се посолява на вкус, разбърква се и се изсипва в тавичка. Отгоре се нареждат керемидообразно посолените и оваляни в брашното тиквички.

    Ястието се полива с доматения сок и се пече до зачервяване. Поднася се студено.

    ПИПЕРКИ НА ФУРНА
    (Великотърновско)

    Продукти: пиперки 1.500 кг (15-20 бр.), растително масло 60 мл (3 супени лъжици), сирене 250 г, прясно мляко 600 мл (3 чаени чаши), яйца 3 бр., черен пипер и сол.

    Пиперките се изчистват от семето и се нарязват на парченца. Задушават се в мазнината и се изсипват в тавичка. Заливат се с прясното мляко и разбитите яйца, поръсват се с настърганото сирене и черен пипер, посоляват се, ако е необходимо, и се пекат във фурната, докато повърхността на ястието се зачерви леко.

    ПИПЕРКИ С ОРИЗ
    (Берковско)

    Продукти: сушени пиперки около 300 г (10 бр.), лук 150 г (2-3 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), брашно 10 г (1 супена лъжица), яйца 2 бр., ориз 200 г (1 чаена чаша), кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, магданоз и сол на вкус.

    Пиперките се изчистват от семето и се попарват във вряла вода.

    Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината, след което се разбърква с червения пипер. Прибавят се оризът, залива се с 2 чаени чаши топла вода, посолява се и се вари, докато поеме водата. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади, след което се смесва със ситно нарязания магданоз и счукания черен пипер. Със сместа се пълнят пиперките. Посипват се с малко брашно и се нареждат в тенджера. Заливат се с топла вода и се варят на тих огън до готовност. Към края на варенето се поливат с разбитите заедно с киселото мляко яйца.

    ПИПЕРКИ С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ И ЯЙЦА
    (Кюстендилско)

    Продукти: пиперки 1 кг (10-12 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 0.500 кг (5-6 бр.), яйца 5 бр., черен пипер, магданоз и сол.

    Пиперките се изчистват от семето, нарязват се на ивици и се задушават в мазнината с малко сол, докато поомекнат. Прибавят се доматите, нарязани на ситно, и се задушават, докато се изпари водата. След това се прибавят разбитите яйца, ситно нарязаният магданоз и черен пипер. Сместа се посолява на вкус и се доизпържва.

    Готовото ястие се поднася топло.

    ПИПЕРКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА
    (Великотърновско)

    Продукти: пиперки 1 кг (10-12 бр.), растително масло 100 мл (5 супени лъжици), яйца 5 бр., сирене 100 г, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и магданоз.

    Пиперките се изпичат, обелват се и се почистват от семето, след което се нарязват на ивици и се запържват леко в мазнината. Прибавят се натрошеното сирене, яйцата, червения пипер и сол на вкус. Запичат се леко във фурната и се поднасят, поръсени със ситно нарязан магданоз.

    ПЪРЖЕНИ ПИПЕРКИ И КАРТОФИ
    (с. Забърдо, Смолянско)

    Продукти: пиперки 1 кг (12-15 бр.), картофи 1 кг (10-12 бр.), растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша), кисело мляко 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), брашно 50 г (5 супени лъжици), сол и чесън на вкус.

    Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето и се посоляват, след което се овалват в брашното и се изпържват в мазнината.

    Картофите се измиват, обелват се, нарязват се на четвъртинки и също се изпържват.

    При поднасяне в чинията се нареждат пиперки и картофи, а в единия край се поставя подлученото с чесъна кисело мляко.

    ПЪРЖЕНИ ПИПЕРКИ СЪС СОС

    Продукти: пиперки 1 кг (12-15 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 10 скилидки, сок от сварени и прецедени домати 200 мл (1 чаена чаша), оцет 10 мл (1 супена лъжица), магданоз 1/2 връзка, сол на вкус.

    Пиперките, предварително измити и подсушени, се изпържват в мазнината до зачервяване, след което се нареждат в чиния. В същата мазнина се пържат около 1 минута скилидките на чесъна. Прибавя се доматения сок заедно с оцета и се вари 1 минута. С получения сос, посолен на вкус, се заливат пиперките. Отгоре се поръсва ситно нарязания магданоз.

    Поднасят се студени.

    СПАНАК С КИСЕЛО МЛЯКО

    Продукти: спанак 0.500 кг, кисело мляко 0.500 кг (1 кофичка), краве масло 50 г (2 супени лъжици), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и чесън на вкус.

    Спанакът се почиства и измива, след което се задушава до омекване, скълцва се на ситно и се разбърква със счукания чесън, киселото мляко и леко запърженото с червения пипер масло.

    СПАНАК С ОРИЗ
    (Пловдивско)

    Продукти: спанак 750 г, кашкавал 100 г, ориз 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол на вкус.

    Изчистеният и измит спанак се сварява в подсолена вода, отцежда се и се сварява на ситно. Оризът се задушава в мазнината, след което се залива с топла вода и се вари до полуомекване. Прибавят се част от кашкавала, настърган на едро ренде, черният пипер и червеният пипер.

    В намазана с масло тавичка се изсипва половината от спанака. Върху него се разстила оризът. Отгоре се изсипва останалият спанак и се настъргва останалата част от кашкавала. След това ястието се запича в умерена фурна.

    ТИКВИЧКИ НА ФУРНА
    (Пловдивско)

    Продукти: тиквички 1 кг (6-7 бр.), растително масло 40 мл (2 супени лъжици), брашно 20 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), кисело мляко 600 г (3 чаени чаши), чесън 7-8 скилидки, сол на вкус.

    Тиквичките се обелват и се нарязват на колелца, посоляват се и се оставят да се отцедят от водата. В намазана с мазнина тавичка се нареждат тиквичките, като се застъпват, поръсват се с брашно, червен пипер и мазнина и се пекат в средно гореща фурна до зачервяване.

    Ястието се поднася със счукания чесън и киселото мляко.

    ТИКВИЧКИ С КАШКАВАЛ
    (Варненско)

    Продукти: тиквички 300 г (3-4 бр.), пиперки 200 г (3-4 бр.), кашкавал 100 г, прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), доматено пюре 1 чаена лъжичка, яйца 2 бр., краве масло 1 супена лъжица, магданоз и сол на вкус, кисело мляко 0.500 кг (1 кофичка).

    Тиквичките се обелват и се нарязват на колелца, след което се сваряват в подсолена вода. Пиперките се изпичат, обелват се и се изчистват от семето.

    В намазана с масло тавичка се нареждат последователно редове от тиквички и пиперки, като се поръсват с настърган кашкавал. Завършва се с ред от тиквички.

    Яйцата се разбиват с прясното мляко. Прибавят се доматеното пюре, разтворено в малко студена вода, и ситно нарязаният магданоз. С получената смес се заливат тиквичките и пиперките. Отгоре се поставят парченца от маслото.

    Ястието се запича в силна фурна до зачервяване. Поднася се с киселото мляко.

    ТИКВИЧКИ С ОРИЗ
    (с. Мало Конаре, Пазарджишко)

    Продукти: тиквички 850 г (6-7 бр.), пресен кромид лук 200 г (1-2 връзки), ориз 200 г (1 чаена чаша), домати 200 г (2-3 бр.), растително масло 100 г (1/2 чаена чаша), копър, магданоз, черен пипер и сол на вкус.

    В мазнината се задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета тиквички. Прибавят се обелените и ситно нарязани домати и също се задушават леко. Сместа се залива с топла вода и се посолява. След като заври, към нея се прибавя оризът. Ястието се вари 5-6 минути, след което се изсипва в тавичка заедно със ситно нарязаните магданоз и копър и счукан черен пипер и се запича във фурна.

    ЯХНИЯ С ТИКВИЧКИ
    (Смолян)

    Продукти: тиквички 1 кг (5-6 бр.), кромид лук 200 г (3-4 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 150 г (2-3 бр.), брашно 30 г (3 супени лъжици), копър 1 връзка, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и черен пипер на вкус.

    Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване. Прибавят се последователно червеният пипер, доматите, настъргани на ренде, тиквичките, нарязани на кръгчета, сол и смлян черен пипер. Заливат се с топла вода (да се покрият) и се варят на тих огън, докато омекнат тиквичките. Прибавя се брашното, размито в малко студена вода. Ястието се доварява и се сваля от огъня. Поръсва се със ситно нарязания копър и се поднася.