• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ С КОЛБАСИ

    1. ЯСТИЯ С КОЛБАСИ
    2. ГЪБИ С ОРИ И НАДЕНИЦА
    3. ЗРЯЛ ФАСУЛ С КЪРВАВИЦА
    4. КАРТОФИ С БАБЕК И КИСЕЛО МЛЯКО
    5. КАРТОФИ С БАБЕК НА ФУРНА
    6. КАРТОФИ С НАДЕНИЦА
    7. КАРТОФИ СЪС САРФАЛАДИ НА ФУРНА
    1. КИСЕЛО ЗЕЛЕ С КЪРВАВИЦА
    2. ЛЕЩА С НАДЕНИЦА
    3. ЛЕЩА С ПУШЕНИ ГЪРДИ
    4. ПАСТЪРМА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
    5. САЗДЪРМА С ПРАЗ
    6. ФИЛНИК СЪС САЗДЪРМА
    7. ЯХНИЯ С БАБЕК
    8. ЯХНИЯ С ЛУКАНКА И ПРАЗ ЛУК

     

    ГЪБИ С ОРИЗ И НАДЕНИЦА
    (Пирдопско)

    Продукти: гъби печурки 300 г, ориз 100 г (1/2 чаена чаша), наденица 300 г, домати 600 г (6-7 бр.), сол и захар на вкус.

    Гъбите се нарязват на парченца и се задушават в част от мазнината до омекване. Прибавят се оризът и наденицата, нарязана на ситно. Заливат се с 1 чаена чаша вода и се варят до сваряването на ориза.

    Отделно в останалата мазнина се задушават доматите, настъргани на ренде, посоляват се и се поръсват със захар на вкус.

    В широка чиния се изсипват гъбите и оризът, а около тях се изсипва доматеният сос.

    ЗРЯЛ ФАСУЛ С КЪРВАВИЦА
    (Средногорието)

    Продукти: кървавица 0.500 кг (5 парчета), зрял фасул 600 г (3 водни чаши), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша).

    Фасулът и нарязаната на парчета кървавица се слагат в кален о гърне. Заливат се с мазнината и малко вода и се варят на тих огън до готовност. Ако кървавицата не подсоли достатъчно фасула, накрая се прибавя сол на вкус.

    КАРТОФИ С БАБЕК И КИСЕЛО МЛЯКО

    Продукти: картофи 1 кг (8-10 бр.), бабек 250 г, кисело мляко 400 г (2 чаени чаши), краве масло 60 г (1/2 пакетче), сол и червен пипер на вкус.

    Картофите се измиват и сваряват, а след това се обелват и се нарязват на филийки. Бабекът се нарязва на ситно.

    В тавичка, намазана с масло, се нареждат 1/3 от картофите и се поръсват с червен пипер. Тук-там се слагат парченца от бабека. Нарежда се втори ред от картофи и се поръсва с червен пипер. Поставят се парченца от бабека и се нареждат останалите картофи. Върху ястието се слагат парченца от маслото и се изсипва разбитото кисело мляко.

    Ястието се пече във фурна до зачервяване.

    КАРТОФИ С БАБЕК НА ФУРНА
    (Средногорието)

    Продукти: картофи 1 кг (10-12 бр.), растително масло 30 мл (3 супени лъжици), кромид лук 100 г (2 глави), бабек или наденица 250 г, брашно 10 г (1 супена лъжица), яйца 2 бр., кисело мляко 80 г (4 супени лъжици), кашкавал 150 г, черен пипер и сол на вкус.

    Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки. В мазнината се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят брашното и бабекът, нарязан на парченца. Заливат се с 2 чаени чаши топла вода и се кипват. Тогава се прибавят картофите и черният пипер. Ястието се посолява на вкус, разбърква се и се изсипва в тавичка. Залива се с разбитите заедно с киселото мляко яйца, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в умерена фурна до зачервяване.

    КАРТОФИ С НАДЕНИЦА
    (Великотърновско)

    Продукти: картофи 800 г (6-8 бр.), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), яйца 2 бр., брашно 10 г (1 супена лъжица), наденица 150 г, черен пипер и сол.

    Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Половината от тях се изсипват в намазана с мазнина тавичка. Отгоре се нарежда наденицата, нарязана на колелца, и се покрива с останалите картофи. Ястието се залива с млякото и разбитите заедно с брашното яйца, поръсва се с черен пипер и сол на вкус и се пече до зачервяване.

    КАРТОФИ СЪС САРФАЛАДИ НА ФУРНА

    Продукти: сарфалади (салам) 250 г, картофи 1 кг (10-12 бр.), краве масло 100 г (4 супени лъжици), кромид лук 100 г (1-2 глави), магданоз, черен пипер и сол на вкус

    Картофите се измиват и се сваряват, след което се обелват, нарязват се на филийки и се посоляват. В намазан с масло съд се нареждат ред картофи, ред сарфалади, отново картофи, сарфалади и картофи. Отгоре се поставят парченца от маслото. Поръсват се със счукан черерн пипер и ситно нарязаните лук и магданоз, заливат се с 1 чаена чаша топла вода и се пекат на фурна около 1/2 час.

    Ястието се поднася топло.

    КИСЕЛО ЗЕЛЕ С КЪРВАВИЦА

    Продукти: кисело зеле 1.500 кг, кървавица 750 г, сланина 200 г.

    На дъното на кален о гърне се слага сланината, нарязана на дребно. Върху нея се нареждат последователно зеле, нарязано на дребно, и кървавица, нарязана на кръгчета. Най-отгоре трябва да остане пласт зеле. Прибавя се малко вода и гърнето се захлупва, след което ястието се вари.

    ЛЕЩА С НАДЕНИЦА
    (Великотърновско)

    Продукти: леща 250 г, сланина 100 г, брашно 10 г (1 супена лъжица), наденица 150 г, сол и оцет.

    Лещата се сварява, изсипва се в гевгир, за да се отцеди, посолява се, поръсва се с оцет и се слага в широка чиния. Сланината се нарязва на ситно и леко се запържва. Прибавя се брашното и също се запържва леко. Разрежда се с отвара от лещата и се изсипва върху лещата. Наоколо във форма на венец се нареждат парченца от наденицата.

    ЛЕЩА С ПУШЕНИ ГЪРДИ
    (Плевенско)

    Продукти: пушени свински гърди 600 г, растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), хляб 300 г (4 филии), чесън 2-3 скилидки, леща 200 г (1 чаена чаша), лук 100 г (2 глави), чубрица, сол и оцет.

    Пушените гърди се нарязват на малки парченца и се запържват в мазнината. В същата мазнина се запържват хлябът, нарязан на малки кубчета, заедно с чесъна.

    Лещата се сварява, отцежда се и се посолява. Разбърква се със ситно нарязаният лук, подправя се на вкус с оцет и чубрица и се изсипва в широка чиния. Наоколо се нареждат изпържените пушени гърди и хлебни кубчета.

    ПАСТЪРМА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
    (с. Змеица, Смолянско)

    Продукти: картофи 0.500 кг (5-6 парчета), овча пастърма 400 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус, гювеч консерва 1 буркан или домати 300 г (3-4 бр.), пиперки 350 г (4-5 бр.), патладжани 200 г (1 бр.), зелен фасул 200 г (2 шепи).

    Пастърмата, предварително изкисната във вода, се нарязва на дребни парченца и се сварява.

    Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на филийки, след което се задушават в част от мазнината, като се добавя и малко вода. Прибавят се последователно консервата гювеч, запръжка, приготвена от останалата мазнина, ситно нарязаният лук, червеният пипер и пастърмата. Ястието се оставя да ври на тих огън до готовност. Накрая се прибавя ситно нарязаният магданоз.

    Ако ястието се приготвя от пресни зеленчуци, те се нарязват и се задушават с малко вода и тогава се прибавят картофите.

    САЗДЪРМА С ПРАЗ
    (Кюстендилско)

    Продукти: праз лук 400 г (3-4 стръка), саздърма 300 г, краве масло 30 г (1/4 пакетче), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол.

    Празът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината, след което се поръсва с червеният пипер. Прибавя се нарязаната на парчета саздърма и се задушава няколко минути. Ястието се поднася топло, поръсено с черен пипер. Отделно се поднася кисела туршия.

    ФИЛНИК СЪС САЗДЪРМА
    (с. Кремене, Смолянско)

    Продукти: картофи 1 кг (10-12 бр.), саздърма 0.500 кг, растително масло 50 мл (5 супени лъжици), кромид лук 150 г (2-3 глави), домати 200 г (3-4 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз, джоджен, сол и черен пипер на вкус.

    В тавичка се поставя мазнината и се задушава лукът, нарязан на ситно, а след това се прибавят червеният пипер и доматите. Когато се задушат и доматите, се прибавят картофите, обелени и нарязани на филийки, саздърмата, нарязана на парчета, и подправките. Ястието се посолява, залива се с малко вода, разбърква се и се пече във фурната до готовност.

    ЯХНИЯ С БАБЕК
    (Средногорието)

    Продукти: бабек 250 г, растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), зелени пиперки 1 кг (10-12 бр.), чесън 3-4 скилидки, червени домати 1 кг, яйца 5 бр. червен и черен пипер, сол и магданоз на вкус.

    Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до омекване и се разбърква с червеният пипер. Прибавят се нарязаният на парченца бабек, пиперките, нарязани на ивици, доматите, нарязани на ситно, и обелените скилидки на чесъна. Ястието се посолява на вкус, залива се с разбитите яйца и се оставя да къкри на тих огън, докато се стегнат яйцата. Поднася се поръсено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

    ЯХНИЯ С ЛУКАНКА И ПРАЗ ЛУК
    (Хасково)

    Продукти: праз лук 1 кг (7-8 стръка), домати 250 г (4-5 бр.), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), луканка (суджук) 300 г, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), сол на вкус.

    Празът се почиства и измива, нарязва се на ситно и се запържва в мазнината, след което се разбърква с червеният пипер и се задушава заедно с нарязаните на дребно домати. Залива се с топла вода (да го покрие), и се вари до омекване. Прибавя се нарязаната на малки парченца луканка.

    Ястието се посолява на вкус и се оставя да ври до омекването на луканката.