• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ С ЯЙЦА, СИРЕНЕ И МЛЯКО

    1. БЪРКАНИ ЯЙЦА
    2. ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА ВЪРХУ ФИЛИЙКИ ОТ ХЛЯБ
    3. КЮФТЕТА С ЯЙЦА
    4. ПЪРЖЕНИ ЯЙЦА НА ОЧИ
    5. СИРЕНЕ ПО БАНСКИ
    6. СИРЕНЕ ПО ОВЧАРСКИ
    7. СИРЕНЕ ПО РОДОПСКИ
    8. СИРЕНЕ С ЯЙЦА
    9. СИРЕНЕ С ЯЙЦА МалоКонаре
    10. ЯЙЦА НА ОЧИ ПО ДОБРУДЖАНСКИ
    11. ЯЙЦА НА ОЧИ ПО ПАНАГЮРСКИ
    12. ЯЙЦА НА ОЧИ С ГЪБИ ПО ПАНАГЮРСКИ
    13. ЯЙЦА НА ОЧИ С ПРЕСЕН ЛУК
    1. ЯЙЦА НА ОЧИ С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ
    2. ЯЙЦА НА ОЧИ С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ НА ФУРНА
    3. ЯЙЦА НА ОЧИ СЪС СОС
    4. ЯЙЦА НА ОЧИ СЪС СТАР ЛУК
    5. ЯЙЦА ПО СЕЛСКИ
    6. ЯЙЦА ПЪЛНЕНИ СЪС СПАНАК
    7. ЯЙЦА С КАРТОФИ
    8. ЯЙЦА С КАШКАВАЛ НА ФУРНА
    9. ЯЙЦА С ЛУК И СЛАНИНА
    10. ЯЙЦА С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ НА ФУРНА
    11. ЯЙЦА СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА
    12. Ястия с яйца сирене мляко

     

    БЪРКАНИ ЯЙЦА

    Продукти: яйца 10 бр., краве масло 125 г (1 пакетче), сол на вкус.

    Яйцата се разбъркват предварително с малко сол, но така, че белтъкът и жълтъкът да не се размесят напълно. Изсипват се в сгорещеното масло и се пържат, докато се пресекат, без да прегорят. Готовите яйца трябва да са меки и рехви, като тук-там личи белтъкът. Могат да се поднесат върху сирене, кашкавал или колбаси, нарязани на кубчета или ивички и леко запържени в масло.

    ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА ВЪРХУ ФИЛИЙКИ ОТ ХЛЯБ

    Изрязват се правоъгълни филийки от бял хляб, които се потопяват в разбито яйце и се изпържват леко. Върху тях се поставят "забулени" яйца, приготвени по описания по-горе начин. Поднасят се полети с топъл сос - доматен, гъбен и др.

    КЮФТЕТА С ЯЙЦА
    (Странджанско)

    Продукти: яйца 10 бр., кашкавал 300 г, магданоз 1 връзка, сухар 200 г (3 филии), сол и черен пипер, растително масло за пържене на кюфтетата.

    Яйцата се разбиват и към тях се прибавят ситно смленият сухар, настърганият кашкавал, ситно нарязаният магданоз, сол и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква добре. Със супена лъжица се сипва по малко от приготвената смес в сгорещената мазнина и се изпържват кюфтетата. Поднасят се с доматен сос и салата според сезона.

    ПЪРЖЕНИ ЯЙЦА НА ОЧИ

    Продукти: яйца 10 бр., мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), малко сол и червен пипер.

    Мазнината се загрява леко и в нея се прибавя малко сол и червен пипер. Отгоре се счупват яйцата, като се внимава да не се разлеят. Пържат се на умерен огън, докато желтъкът се забули леко от побелелия белтък. По желание могат да се поръсят с черен пипер.

    СИРЕНЕ ПО БАНСКИ

    Продукти: овче сирене 0.500 кг, червени домати 150 г (2-3 бр.), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), яйца 5 бр., газирана вода 250 мл, червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), лютиви пиперки 2 бр.

    В кален съд се слага сиренето (натрошено или цяло). Върху него се поставят наразаните на колелца домати и маслото. Захлупва се с капак и се задушава около 10 минути. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Отново се поставя капакът и ястието се държи на огъня, докато повърхността му пожълтее. Поръсва се с черен пипер и се поднася.

    СИРЕНЕ ПО ОВЧАРСКИ

    Продукти: сирене 0.500 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави), сол, червен пипер и черен пипер на вкус.

    Лукът се нарязва на ситно, посолява се и се претрива с ръце, изтисква се и се смесва с размачканото сирене, червен пипер и черен пипер. Сместа се разбърква, изсипва се в чиния и се оформя на купчинка.

    Ако сиренето е много солено, се изкисва предварително. Най-добре е да се използва прясно неосолено сирене.

    СИРЕНЕ ПО РОДОПСКИ

    Продукти: сирене 0.500 кг, домати 150 г (3-4 бр.), кромид лук 100 г (1-2 глави), масло 100 г (1/2 чаена чаша), яйца 5 бр., зелени пиперки 5 бр., магданоз 1 връзка.

    В глинен съд се задушават ситно нарязаият лук и част от доматите, нарязани на дребно, като се прибавя част от маслото. След това се слага сиренето, нарязано на филийки, и се поръсва със ситно нарязаният магданоз. Отгоре се счупват яйцата и се ограждат с нарязаните на колелца домати. Посоляват се, поливат се с останалото масло и пекат във фурна.

    СИРЕНЕ С ЯЙЦА
    (Смолян)

    Продукти: сирене 0.500 кг, краве масло 125 г (1 пакетче), домати 150 г (2-3 бр.), яйца 5 бр., лютиви пиперки 5 бр., магданоз и сол на вкус.

    На дъното на керамичен съд се поставя част от маслото, а над него - сиренето, нарязано на филийки. Поръсва се ситно нарязаният магданоз и се нареждат доматите, нарязани на филийки. Върху тях се поставят бучици от останалото масло и лютивите пиперки. Отгоре се счупват яйцата, като се внимава да не се разлеят.

    Ястието се похлупва с капак и се пече в средно силна фурна.

    СИРЕНЕ С ЯЙЦА
    (с. Мало Конаре, Пазарджишко)

    Продукти: сирене 400 г, яйца 8 бр., краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка).

    Маслото се сгорещява и в него се прибавят натрошеното сирене и червеният пипер. Когато омекне сиренето, се изсипват предварително разбитите яйца. Сместа се разбърква и се държи на огъня, докато побелее белтъкът на яйцата.

    ЯЙЦА НА ОЧИ ПО ДОБРУДЖАНСКИ

    Продукти: яйца 10 бр., краве масло 125 г (1 пакетче), оцет 1 супена лъжица, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол.

    В съд с вряща, подсолена и подкиселена с оцета вода се пускат от ниско счупените яйца, веднага след което съдът се сваля от огъня. Когато белтъкът побелее и забули желтъка, съдът отново се слага на огъня. Яйцата се изваждат с решетеста лъжица и се поставят в широка чиния, заливат се с препърженото масло, оцветено с червения пипер, и се поднасят с качамак или пържени филии.

    ЯЙЦА НА ОЧИ ПО ПАНАГЮРСКИ

    Продукти: яйца 10 бр., сирене 400 г (2 чаени чаши), масло 125 г (1 пакетче), сол и червен пипер, кисело мляко 1 кг (2 кофички), малко оцет.

    Яйцата се счупват от ниско в съд с вряща, леко подсолена и подкиселена вода и се варят до побеляване на белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят в чиниите за сервиране върху подложка от сиренето (натрошено или нарязано на правоъгълни парчета) и киселото мляко. Заливат се със сгорещеното масло, оцветено с червен пипер.

    По желание киселото мляко се подлучва със счукан чесън.

    ЯЙЦА НА ОЧИ С ГЪБИ ПО ПАНАГЮРСКИ

    Продукти: яйца 8 бр., гъби 200 г, масло 80 г (2/3 пакетче), оцет 10 мл (2 чаени лъжички), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол на вкус.

    Гъбите, нарязани на ивички, се задушават в част от мазнината до омекване, изсипват се в чиния, посоляват се и се поръсват с черен пипер, след което на повърхността им се правят вдлъбнатини чрез натискане с лъжица.

    Във вряща подсолена и подкиселена с оцет вода се пускат внимателно счупените от ниско яйца и се варят до забулване на желтъка. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят в направените в гъбите вдлъбнатини, след което се поливат с останалата част от маслото, сгорещено и оцветено с червения пипер.

    ЯЙЦА НА ОЧИ С ПРЕСЕН ЛУК
    (Пловдив)

    Продукти: яйца 10 бр., пресен кромид лук 5 връзки, краве масло 50 г (2-3 супени лъжици), магданоз 1 връзка, сол на вкус.

    Лукът се измива и се нарязва на ситно, след което се смесва със ситно нарязания магданоз, разпределя се в 5 глинеи гювечета и се задушава с добавка на сол и по 1 супена лъжица вода. Счупват се от ниско яйцата - по 2 в гювече, и ако има нужда, се добавя по малко вода. Похлупват се и се запичат във фурна до леко забулване на жълтъка от втвърдения белтък.

    ЯЙЦА НА ОЧИ С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ
    (Великотърновско)

    Продукти: яйца 10 бр., краве масло 60 г (1/2 пакетче), картофи 6-7 бр., прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), магданоз и сол.

    Яйцата се изпържват на очи в маслото. Посоляват се и се нареждат в голяма широка чиния, като се поръсват със ситно нарязан магданоз.

    Кртофите се сваряват, обелват се и се прекарват през преса. Полученото пюре се залива с прясното мляко и се вари до сгъстяване. Подправя се с маслото и сол на вкус и се изсипва в чинията с яйцата във форма на венец.

    ЯЙЦА НА ОЧИ С ПЮРЕ ОТ КАРТОФИ НА ФУРНА
    (Средногорието)

    Продукти: яйца 10 бр., картофи 8-10 бр., прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), краве масло 60 г (1/2 пакетче), кашкавал 300 г, черен пипер, сол на вкус.

    Картофите се сваряват, обелват се и се прекарват през преса. Към тях се прибавят настърганият кашкавал, прясното мляко, черен пипер и сол на вкус. Сместа се изсипва в намзана с масло тавичка и на повърхността й се правят вдлъбнатини, в които се пуска по 1 яйце, счупено от ниско, и се поставят парченца от маслото. Ястието се запича в гореща фурна и се поднася топло.

    ЯЙЦА НА ОЧИ СЪС СОС
    (Средногорието)

    Продукти: яйца 10 бр., пиперки 5-6 бр., брашно 30 г (3 супени лъжици), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сол, черен пипер, лимонова киселина.

    Във вряща, подсолена и подкиселена вода се пускат внимателно счупените от ниско яйца и се варят, докато се стегне белтъкът. Изваждат се с решетеста лъжица и се нареждат в широка чиния. Между тях се слагат пиперките, предварително опечени, обелени и нарязани на ивици. В сгорещената мазнина се запържва до златисто оцветяване брашното, след което се разрежда с топла вода. Полученият сос се посолява и се подправя на вкус с лимоновата киселина, вари се до сгъстяване и се изсипва върху яйцата и пиперките.

    ЯЙЦА НА ОЧИ СЪС СТАР ЛУК
    (Пловдив)

    Продукти: кромид лук 0.500 кг (6-7 глави), яйца 5 бр., растително масло 50 мл (5 супени лъжици), черен пипер 10 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.

    Лукът се обелва, нарязва се на филийки и се задушава в малко вода до омекване. Прибавят се мазнината и счуканият черен пипер. Сместа се разбърква и се изсипва в малка тавичка. Отгоре се счукват от ниско яйцата. Поръсват се с червен пипер и сол на вкус и се запичат във фурна.

    ЯЙЦА ПО СЕЛСКИ

    Продукти: яйца 10 бр., картофи 300 г (4-5 бр.), пиперки Сиврия 1 кг (10 бр.), масло 100 г (1/2 чаена чаша), сирене 200 г, домати 200 г (2-3 бр.), магданоз 1/2 връзка, сол на вкус.

    В разтопеното масло се задушават нарязаните на ситно и леко посолени пиперки, домати и предварително сварени картофи. Към тях се прибавят натрошеното сирене и разбитите яйца. По желание може да се прибави и лютива пиперка. Яйцата се посоляват леко и се изпържват, без да се разбъркват. Поръсват се със ситно нарязания магданоз и се изсипват в чиния.

    ЯЙЦА С КАРТОФИ
    (Копривщенско)

    Продукти: яйца 6 бр., картофи 6-7 бр., растително масло за пържене.

    Картофите се нарязват на кубчета и се изпържват в мазнината до зачервяване. Изсипват се яйцата и леко се разбъркват, посоляват се и се изпържват. Поднасят се със салата според сезона.

    ЯЙЦА С КАШКАВАЛ НА ФУРНА
    (Ямболско)

    Продукти: яйца 5 бр., кашкавал 250 г, прясно масло 50 г (по-малко от 1/2 пакетче), магданоз и сол на вкус.

    Кашкавалът се нарязва на 5 правоъгълни, средно дебели филийки, които се слагат в 5 намзани с масло гювечета. Върху всяка филийка от ниско се счупва по 1 яйце и се добавят ситно нарязан магданоз, малко сол и парченца от маслото.

    Ястието се пече във фурна 10-20 минути. Поднася се топло в гювечетата.

    ЯЙЦА С ЛУК И СЛАНИНА

    Продукти: яйца 10 бр., кромид лук 150 г (2-3 глави), сланина 200 г, черен пипер и сол на вкус.

    Сланината се нарязва на кубчета и се слага на огъня да се пържи. Прибавя се нарязаният на тънки ивички лук и се задушава до омекване. Посоляват се и се заливат с разбитите яйца. Пържат се, без да се разбъркват. Накрая се поръсват със счукан черен пипер.

    ЯЙЦА С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ НА ФУРНА
    (Великотърновско)

    Продукти: яйца 10 бр., домати 5-6 бр., сол, черен пипер, магданоз, растително масло за пържене.

    Доматите се нарязват на дебели кръгчета, които се запържват в силно сгорещената мазнина само от едната страна и се нареждат в намазана с масло тавичка. Върху всяко кръгче се счупва по 1 яйце, посолява се и се поръсва с черен пипер.

    Ястието се запича в умерена фурна. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

    ЯЙЦА СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА
    (Ямболско)

    Продукти: яйца 6 бр., прясно мляко 400 мл (2 чаени чаши), брашно 30 г (3 супени лъжици), натрошено сирене 200 г (1 чаена чаша), прясно масло 20 г (1 супена лъжица), магданоз 1/2 връзка, сол на вкус.

    Яйцата се разбиват и към тях се прибавя брашното, размито с малко студено мляко. Изсипва се и останалото мляко и се прибавят ситно нарязаният магданоз и сол на вкус. Сместа се разбърква добре, изсипва се в намазана с масло тавичка, поръсва се с натрошеното сирене и се пече във фурна.

    Ястието се поднася топло в съда, в който е приготвено.

    ЯЙЦА, ПЪЛНЕНИ СЪС СПАНАК
    (Добруджанско)

    Продукти: яйца 10 бр., спанак 0.500 кг, кашкавал 150 г, краве масло 125 г (1 пакетче), прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), брашно 10 г (1 супена лъжица), сол и черен пипер.

    Яйцата се сваряват и обелват. Отрязва се капаче откъм заострената част и внимателно се изважда жълтъкът. В подсолена вода се сварява спанакът, отцежда се от водата, нарязва се на ситно и се смасва със стритите жълтъци, настъргания кашкавал и черен пипер. С получената смес се пълнят яйцата. Захлупват се капачетата и се нареждат в тавичка, намазана с масло. Останалата плънка се смесва с прясното мляко и брашното и се изсипва между яйцата. На всяко яйце се поставя бучица масло. След това яйцата се запичат за около 10 минути в силна фурна.