• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ С ТЕЛЕШКО МЕСО

    1. ЯСТИЯ С ТЕЛЕШКО МЕСО
    2. ВИНЕН КЕБАП Хасково
    3. ГОРНООРЯХОВСКО ГЪРНЕ
    4. ГЮВЕЧ С ОРИЗ
    5. ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ
    6. КЮФТЕТА СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ
    7. МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ
    8. ПОПСКА ЯХНИЯ
    9. ТАС КЕБАП
    10. ТЕЛЕШКИ ЗАВИВИ
    11. ТЕЛЕШКО КЕБАП
    1. ТЕЛЕШКО С БАМЯ
    2. ТЕЛЕШКО С КРОМИД ЛУК
    3. ТЕЛЕШКО С ПАТЛАДЖАНИ
    4. ТЕЛЕШКО С ПИПЕРКИ ПО ГРАДИНАРСКИ
    5. ТЕЛЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    6. ТЕЛЕШКО С ТИКВИЧКИ ПО СЕЛСКИ
    7. ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ ПО ДОБРУДЖАНСКИ
    8. ФАЛШИВ ЗАЕК ПО СВЕЖЕНСКИ
    9. ФИЛЕ ВРЕТЕНО С ОРЕХИ И ГЪБИ
    10. ЧОМЛЕК КЕБАП Пиринско2
    11. ЧОМЛЕК ПО БАНСКИ

     

    ВИНЕН КЕБАП
    (Хасковско)

    Продукти: телешко (говеждо или свинско) месо от ябълката, бута, шола или плешката 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 250 г (4-5 глави), моркови 50 г (1 бр.), целина 30 г (1/2 глава), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 200 мл (1 чаена чаша), дафинов лист 1-2 бр., черен пипер 5-6 зърна, сол и магданоз.

    Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета, след което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато омекнат месото и зеленчукът, се прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульона от костите (или гореща вода) и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз.

    ГОРНООРЯХОВСКО ГЪРНЕ

    Продукти: телешки джолан 1.500 кг, телешки опашки 0.500 кг, моркови 0.500 кг, целина 50 г (1 глава), дребен кромид лук 400 г, червено вино 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 20 г (2 супени лъжици), чеснов лук 10 скилидки, дафинов лист 2 бр., доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вода 200 мл (1 чаена чаша), бахар 5-6 зърна, сол.

    Джоланът и опашките се нарязват на парчета и се слагат в кален о гърна заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, целите, обелени главички кромид лук, необелените скилидки на чесъна, доматеното пюре и брашното, размити с малко вода, дафиновият лист, бахара и сол на вкус. Заливат се с виното и водата, похлупват се с капака на гърнето, който се замазва с тесто, и се задушават 2 и 1/2 часа във фурна.

    ГЮВЕЧ С ОРИЗ
    (Пловдив)

    Продукти: тлъсто месо от поясната или предната част 1 кг, ориз 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), сол 5 г (1 чаена лъжичка), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), счукан черен пипер, магданоз.

    Месото се нарязва на парченца, посолява се, слага се в гювеч или тавичка и се пече. Когато започне да се къса, се прибавят оризът, маслото, черният пипер и 4 и 1/2 чаени чаши гореща вода (3 пъти повече от ориза). Ястието се разбърква и отново се слага във фурната да се пече, докато оризът набъбне и омекне напълно. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.

    ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ
    (Софийско)

    Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, брашно 10 г (1 супена лужица), червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.

    Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно брашното, червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност.

    КЮФТЕТА СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ
    (Великотърновско)

    Продукти: зрял фасул 400 г (2 чаени чаши), картофи 150 г (3-4 бр.), смляно телешко месо 250 г, лук 100 г (2 глави), яйца 2 бр., хляб 150 г (2 филии), галета 100 г, сол, черен пипер и магданоз на вкус, растително масло за пържене.

    Фасулът се сварява до пълно омекване и се претрива през цедка. Отделно се сваряват и претриват картофите. Смесват се фасулът и картофите и към тях се прибавят лукът, настърган на ренде, месото, яйцата, хлябът, предварително накиснат в студена вода и изстискан, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се правят кюфтета, които се овалват в галетата и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се с гарнитура от червени домати, нарязани на кръгчета.

    МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ
    (с. Бачково)

    Продукти: телешко (агнешко или свинско) месо 1 кг, кромид лук 150 г (2-3 глави), пресни гъби 0.500 кг (3 чаени чаши), червени домати 150 г (2-3 бр.), пиперки 150 г (3-4 бр.), мазнина 150 мл (3/4 чаена чаша), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), магданоз 1 връзка, сол и черен пипер на вкус.

    Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 супени лъжици от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - пиперките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

    ПОПСКА ЯХНИЯ
    (Великотърновско)

    Продукти: телешко месо 750 г, масло или мас 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 100 г (1-2 глави), чесън 10 скилидки, дребни лукчета (арпаджик ) 1 кг, домати 200 г (2-3 бр.), доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), дафинов лист 2-3 бр., вино 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10-15 зърна, сол на вкус.

    Месото се нарязва на дребни парчета и се запържва леко в част от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят брашното, което също се запържва, доматеното пюре и червеният пипер. връща се месото, залива се с виното и топла вода, посолява се и се вари заедно с черния пипер и дафиновия лист. Когато омекне месото, се прибавят дребните лукчета, предварително варени в две води, а след това задушени в останалата част от мазнината, обелените скилидки на чесъна и дребно нарязаните домати. Ястието се вари още няколко минути и се сваля от огъня.

    ТАС-КЕБАП
    (Тракия)

    Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.

    Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

    ТЕЛЕШКИ ЗАВИВИ
    (Средногорието)

    Продукти: телешко месо без кости 750 г, сланина 150 г, брашно 10 г (1 супена лъжица), растително масло 80 мл (1/3 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), корени от магданоз 75 г (2-3 бр.), целина 50 г (1 глава), моркови 100 г (2 бр.), червен пипер, черен пипер, магданоз и сол, мазнина за пържене.

    Месото се нарязва на тънки филийки, които се начукват и се поръсват със сол, червен и черен пипер. Във всяка филийка се поставя парченце сланина. След това филийките се увиват като рулца, забождат се с клечка за зъби или се връзват с конец, овалват се в брашното и се изпържват до зачервяване. Нареждат се в тенджера, покриват се със смес от ситно нарязаните и задушени в растителното масло лук, моркови, целина, магданозови корени, заливат се топла вода и се варят на тих огън. След сваряването се освобождават от клечките или конците и се нарязват на кръгчета. Заливат се със соса, в който са врели, и се поднасят с пюре от картофи (или със задушени картофи).

    ТЕЛЕШКО КЕБАП
    (Пловдивско)

    Продукти: месо 800 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 300 г (5-6 глави), брашно 10 г (1 супена лъжица), лютиви пиперки 5 бр., магданоз 1/2 връзка, чубрица на вкус, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10 г (2 чаени лъжички), сол 5 г (1 чаена лъжичка), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица).

    Месото се нарязва на дребно и се запържва леко в сгорещената мазнина. Към него се прибавят последователно лукът, нарязан на дребно, брашното, червеният пипер, доматеното пюре, малко бульон и сол на вкус. Когато омекне месото, се прибавят лютивите пиперки, черният пипер и чубрицата. Ястието се оставя на тих огън още десетина минути. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се отстранява от огъня.

    ТЕЛЕШКО С БАМЯ
    (Великотърновско)

    Продукти: телешко месо 750 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лук 50 г (1 глава), брашно 10 г (1 супена лъжица), бамя 0.500 кг, оцет 60 мл (3-4 супени лъжици), червени домати 250 г (3-4 бр.), лимон 1 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, сол.

    Месото се нарязва на порции и се запържва в мазнината. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава до омекване, разбърква се с червения пипер и се залива с топла вода. Сосът се посолява и месото се оставя да ври на тих огън.

    Бамята се изчиства от дръжките и се кисне около 30 минути в подсолена и подкиселена вода, след което се отцежда и се прибавя при месото. След 20 минути се прибавят доматите, нарязани на ситно, и брашното, размито в малко студена вода. Ястието се опитва на сол и се оставя да ври още 20 минути. Поднася се с резенчета от лимон.

    ТЕЛЕШКО С КРОМИД ЛУК
    (с. Лъджа, Смолянско)

    Продукти: телешко месо 1 кг, кромид лук 1.200 кг, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), домати 300 г (3-4 бр.), сол на вкус.

    Взема се по-тлъсто месо, нарязва се на средно големи парчета и се задушава в собствената мазнина, след което се залива с топла вода (да се покрие), посолява се и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се изчистеният, измит и нарязан на едро лук, червеният пипер и доматите, нарязани на дребно. Ястието се вари, докато остане с малко сос.

    ТЕЛЕШКО С ПАТЛАДЖАНИ
    (Великотърновско)

    Продукти: телешко месо 0.500 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), бахар 5-6 зърна, чесън, черен пипер и сол на вкус.

    Месото, нарязано на ситно, се сварява в малко кличество вода заедно с бахара. Патладжаните се нарязват на филийки и се изпържват в мазнината. Оризът се сварява в подсолена вода.

    В тенджера, на дъното на която е сипана мазнината, се нареждат последователно патладжани, месо, ориз и отново патладжани. Ястието се залива с бульона от месото и се вари на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсва се с черен пипер и се поднася с подлученото с чесън кисело мляко.

    ТЕЛЕШКО С ПИПЕРКИ ПО ГРАДИНАРСКИ
    (Пловдивско)

    Продукти: телешко крехко месо 750 г, пиперки 1 кг (14 бр.), пресен кромид лук 2 връзки, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), червени домати 0.500 кг (6-7 бр.), масло 100 г (1/2 чаена чаша), сол 5 г (1 чаена лъжичка) оцет 20 мл (2 супени лъжици), чесън 5-6 скилидки, магданоз 1/2 връзка.

    Месото се измива и обезкостява, нарязва се на малки късове, поставя се в кален а тенджера заедно с дребно нарязания лук, солта и червения пипер, залива се с оцета и малко вода и се вари на умерен огън. Когато поизври водата, се прибавят част от мазнината и нарязаните на дребно домати.

    Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, разрязват се на две, посоляват се и се изпържват в останалата част от мазнината, след което се прибавят към ястието, останало почти на мазнина, заедно с очистените скилидки на чесъна. Ястието се залива с малко топла вода и се задушава десетина минути на тих огън. Поднася се поръсено със ситно нарязания магданоз.

    ТЕЛЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    (Пазарджик)

    Продукти: телешко месо 750 г, прясно зеле 1.500 кг, домати 0.500 кг (6-7 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.

    Месото се нарязва на късове, посолява се и се задушава в мазнината и малко вода до полуомекване. Прибавят се ситно нарязаното зеле, червеният пипер, дребно нарязаните домати. Ястието се посолява на вкус и се вари на тих огън до готовност.

    ТЕЛЕШКО С ТИКВИЧКИ ПО СЕЛСКИ

    Продукти: телешко месо 750 г, тиквички 1 кг (5 бр.), пресен кромид лук 2 връзки, червени домати 250 г (5 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), копър 1 връзка, магданоз 1 връзка, сол 5 г (1 чаена лъжичка), оцет 20 мл (2 супени лъжици), лютиви пиперки 5 бр.

    Месото се измива и обезкостява, нарязва се на средно големи парчета и се поставя в тенджера заедно с нарязаните на дребно лук и домати, червения пипер, солта, оцета и вода, колкото да се покрие, и се вари до омекване. Тиквичките се остъргват и се нарязват на парчета, посоляват се и се изпържват в мазнината. Свареното месо се слага в тава и около него се нареждат изпържените тиквички и целите лютиви пиперки. Ястието се залива с млякото, разбито с разбитото в малко вода брашно, поръсва се с дребно нарязаните копър и магданоз и се пече под връшник (или във фурна) десетина минути.

    ТЮРЛЮ-ГЮВЕЧ ПО ДОБРУДЖАНСКИ

    Продукти: телешко месо от гърдите или гърба заедно с бъбреците 750 г, прясно зеле 250 г, кромид лук 200 г (4-5 глави), зелени пиперки 300 г (5-6 бр.), патладжани 200 г (1 бр.), бамя 100 г (1 шепа), зелени домати 200 г (3-4 бр.), червени домати 300 г (5-6 бр.), растително масло 80 мл (8 супени лъжици), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), ягорида (зелено грозде) 300 г, магданоз 1/2 връзка, черен пипер и сол на вкус.

    Месото и бъбреците, нарязани на парчета, и бъбречната лой, нарязана на дребно, се посоляват и се задушават в част от мазнината, заедно със ситно нарязания лук. Разбъркват се с червения пипер и се поставят в гювеч заедно с нарязаните на дребно пиперки и патладжани, ягоридата, бамята, зелените и червените домати, предварително обелени и нарязани на кръгчета. Гювечът се посолява на вкус, поръсва се със ситно нарязания магданоз, полива се с останалата мазнина и се пече, докато остане на мазнина.

    ФАЛШИВ ЗАЕК ПО СВЕЖЕНСКИ

    Продукти: телешко месо 1 кг, кромид лук 0.500 кг, чеснов лук 2 глави, краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.

    Почистеното от костите и тлъстините месо се нарязва на по-големи парчета и се слага в кален съд. Върху него се поставят изчистените и нарязани на четири парчета глави на лука, обелените скилидки на чесъна, дафиновият лист, черният пипер и маслото. Ястието се посолява на вкус и се залива с виното и вода (да се покрият продуктите), похлупва се с кален капак, на който има малка дупчица, и се пече в умерена фурна около 2 часа, като капакът се замазва с тесто.

    ФИЛЕ-ВРЕТЕНО С ОРЕХИ И ГЪБИ

    Продукти: телешко филе 1 кг, орехови ядки 30 г (2 супени лъжици), гъби мариновани 30 г (10 бр.), пресен кромид лук 1/2 връзка, краве масло 20 г (1 супена лъжица), сол 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер на вкус.

    Филето се начуква с дървено чукче и се поръсва със сол, черен пипер и част от маслото. Отгоре се разстилат ситно нарязаният лук, ситно скълцаните орехови ядки и гъбите, нарязани на ивички. След това месото се навива на вретено, намазва се с останалото масло и се пече на скара.

    Поднася се с гарнитура от пържени картофи или печени пиперки.

    ЧОМЛЕК ПО БАНСКИ

    Продукти: телешки джолан 3-4 кг, картофи 1 кг, кромид лук 300 г (5-6 глави), вино 600 мл (3 чаени чаши), чеснов лук 10-15 скилидки, лютиви пиперки 2-3 бр., червен пипер 10 г (1 супена лъжица), черен пипер 15-20 зърна, дафинов лист 2-3 бр., сол на вкус.

    Джоланът се нарязва и се кисне във вода около 1 час. След това всички продукти се слагат в кален а тенджера. Капакът се замазва с тесто и ястието се вари на умерен огън около 5 часа. Поднася се топло.

    ЧОМЛЕК-КЕБАП
    (Пиринския край)

    Продукти: телешко (свинско, говеждо, агнешко) месо 1 кг, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вино 200 мл (1 чаена чаша), вода 200 мл (1 чаена чаша), дафинов лист 2-3 бр., няколко зърна бахар и няколко зърна черен пипер, стрък чубрица, арпаджик 750 г, чесън 2 глави, магданоз 1 връзка, сол на вкус.

    Месото се измива, нарязва се на парчета като за кебап и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. След омекването на лука се прибавят доматеното пюре, брашното, червеният пипер и сол на вкус. След това месото се залива с виното и водата и се вари заедно с прибавените към соса подправки - дафинов лист, бахар, черен пипер и чубрица. Изчистеният арпаджик и обелените скилидки на чесъна се прибавят, когато месото е почти омекнало. ястието се доварява на тих огън и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се топло.