• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ С ОВНЕШКО МЕСО

    1. ЯСТИЯ С ОВНЕШКО МЕСО
    2. ГЮВЕЧ ПИРИНЧЛИЯ С ОРИЗ
    3. ГЮВЕЧ С ОРИЗ И МЕСО
    4. ДУПНИШКИ КЕБАПЧЕТА
    5. ЗАДУШЕН ОВНЕШКИ БУТ
    6. ЗАДУШЕНО ОВНЕШКО
    7. КИЛИФАРЕВСКИ КАРНАЧЕТА
    8. ОВНЕШКО МЕСО НА ШИШ ПО ПИРДОПСКИ
    9. ОВНЕШКО С ГЪБИ
    10. ОВНЕШКО С КАРТОФИ
    11. ОВНЕШКО С КАРТОФИ 2
    12. ОВНЕШКО С КРОМИД ЛУК
    1. ОВНЕШКО С ПРАЗ
    2. ОВНЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    3. ОВНЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ НА ФУРНА
    4. ОВНЕШКО ЧЕВЕРМЕ
    5. ПОДЛУЧЕНА КАВЪРМА С КИСЕЛО МЛЯКО
    6. ПЪСТРА ЯХНИЯ С ОВНЕШКО МЕСО
    7. СТАРОЗАГОРСКИ ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ
    8. ТЮРЛЮ ГЮВЕЧ С МЕСО
    9. ШИШ КЕБАП ПО ПИРДОПСКИ
    10. ЯХНИЯ С МЕСО ПО ОВЧАРСКИ
    11. ЯХНИЯ С ОВНЕШКО МЕСО

     

    ГЮВЕЧ ПИРИНЧЛИЯ С ОРИЗ

    Продукти: овнешко по-тлъсто месо (от поясната или предната част) 750 г, ориз 200 г (1 чаена чаша), масло 100 г (1/2 чаена чаша), черен пипер и сол на вкус.

    Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва със ситно счукан черен пипер, залива се с малко топла вода и се пече във фурната, докато започне да се къса. Прибавят се оризът и маслото. Ястието се залива с 3 чаени чаши топла вода, разбърква се и се допича.

    ГЮВЕЧ С ОРИЗ И МЕСО
    (Пазарджик)

    Продукти: овнешко (телешко или свинско) месо 750 г, ориз 200 г (1 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 0.500 кг (5-6 бр.), сол и черен пипер на вкус.

    Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поставя в кален гювеч или тавичка заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна, като от време на време се разбърква. Когато месото се зачерви и поомекне, се прибавя ситно нарязаният лук, а малко по-късно се слагат доматите, обелени и нарязани на дребно. Полученият сос се разрежда с 3 чаени чаши топла вода и в него се слага почистеният и измит ориз. Гювечът се изважда от фурната, преди оризът да е поел всичката вода. Поръсва се с черния пипер и се покрива с кърпа, за да се задуши оризът.

    Гювечът става много по-вкусен, когато месото е тлъсто. Тогава се взема 900 г месо и не се прибавя мазнина.

    ДУПНИШКИ КЕБАПЧЕТА

    Продукти: овнешко месо 1 кг, кимион 3 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 3 г (1 чаена лъжичка), кромид лук 150 г (2-3 глави), сушени червени лютиви пиперки 5-6 бр., сол на вкус.

    Месото се обезкостява, измива се и се скълцва ситно със сатър. Посолява се и се смесва със ситно нарязаният кромид лук, ситно счуканите кимион и черен пипер и натрошените лютиви пиперки, предварително затоплени върху печката. Оставя се да престои едно денонощие на хладно място. На другия ден, преди да се оформи за кебапчета, сместа отново се омесва.

    ЗАДУШЕН ОВНЕШКИ БУТ

    Продукти: овнешки бут около 1 кг, чеснов лук 5-6 скилидки, черен пипер 10 зърна, кромид лук 50 г (1 глава), магданоз 1 корен, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), солена сланина 100 г, сол и червен пипер, моркови 50 г (1 бр.).

    Бутът, осолен и отлежал 2-3 дни, се измива, а след това се посушава с чиста кърпа и се промушва на десетина места с остър нож. Във всеки разрез се поставят резенче от сланината, оваляно в червен пипер, скилидка от чесъна и зърно от черен пипер. След това бутът се оставя да престои 1 час и се изпържва в мазнината до зачервяване от всички страни. Прибавят се около 1 чаена чаша топла вода, обеленият кромид лук, остърганите моркови и магданозов корен. Захлупва се с капак и се задушава 2-3 часа на тих огън до омекване.

    ЗАДУШЕНО ОВНЕШКО
    (Кюстендилско)

    Продукти: 1/2 овнешки бут (около 1 кг), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 10 скилидки, пушена сланина 100 г пиперки 150 г (2-3 бр.), домати 100 г (2 бр.), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1/2 глава), доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, дафинов лист 1 бр., лимон 1/2 бр., бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), картофи 0.500 кг (7-8 бр.), магданоз и сол.

    Бутът се измива, а след това се подсушава с кърпа. Пробожда се на десетина места с остър нож и във всеки разрез се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се изпържва в мазнината до зачервяване. Прибавят се едро нарязаните зеленчуци и се задушват до омекване. Накрая се прибавя доматеното пюре, разредено със студена вода.

    Ястието се залива с топла вода и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с подправките (черен пипер, бахар, дафинов лист) и лимона, нарязан на парченца (без кората). След като се свари, месото се изважда и се нарязва на филийки, а сосът се претрива през цедка.

    Поднася се със ситно нарязан магданоз.

    КИЛИФАРЕВСКИ КАРНАЧЕТА

    Продукти: овнешко месо 1 кг, свински обрезки 0.500 кг, черен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), суха мляна чубрица 3 г (1/2 чаена лъжичка), вода 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши), сол на вкус; тънки овнешки черва 5 м.

    Добре почистеното и измито месо се смила, след което се омесва много добре с подправките, като се добавя сол на вкус и водата. Със сместа, след като престои няколко часа на хладно място, се пълнят червата.

    Карначетата се пекат на скара непосредствено преди консумацията.

    ОВНЕШКО МЕСО НА ШИШ ПО ПИРДОПСКИ

    Продукти: овнешко месо 1.250 кг, крехка сланина 300 г, пиперки Сиврия 1 кг (10-15 бр.), кромид лук 250 г (3-4 глави), черен пипер и сол на вкус.

    Обезкостеното и измито месо се нарязва на средно големи парчета. Сланината се нарязва на тънки парченца, а пиперките се почистват от семето и се разрязват на половина. Нанизват се на шиш, като се редуват парче сланина, парче месо, 1/2 пиперка, сланина и т. н. Посоляват се, поръсват се със счукан черен пипер и се пекат на жар.

    Когато се изпече месото, шишът се изнизва в съд, на дъното на който е поставен едро нарязаният лук. Похлупва се с капак и се поднася.

    ОВНЕШКО С БУЛГУР
    (с. Чокманово, Смолянско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, краве масло 125 г (1 пакетче), пшеничен булгур (или ориз) 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), сол на вкус.

    Месото се нарязва на по-дребни парчета, посолява се и се задушава на тих огън с малко вода почти до омекване. Залива се с 3 чаени чаши топла вода и се оставя да ври 10-15 минути. Прибавят се булгурът и маслото. Ястието се отстранява от огъня, преди булгурът да е поел всичката вода, покрива се с кърпа и капак и се оставя да се задушава.

    ОВНЕШКО С ГЪБИ
    (Юндола)

    Продукти: овнешко месо 750 г, свинска мас 40 г (2 супени лъжици), бяло вино 200 мл (1 чаена чаша), лук 100 г (2 глави), гъби печурки 400 г, домати 200 г (2 бр.), картофи 600 г (5-6 бр.), черен и червен пипер, сол, чубрица и чесън.

    Месото се нарязва на малки парченца, поръсва се със сол и черен пипер, залива се с виното и се оставя да престои 15-20 минути. През това време ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до омекване. Към него се прибавят последователно червеният пипер, месото с подправките и ситно нарязаните домати, гъби, чесън и чубрица. Ястието се залива с 1 чаена чаша топла вода, посолява се на вкус и се оставя да ври на тих огън, докато се изпари водата. Поднася се топло със салата от картофи.

    ОВНЕШКО С КАРТОФИ
    (с. Чокманово, Смолянско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), картофи 1 кг (8-10 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.
    Предпочите се по-тлъсто месо. Тогава ястието се приготвя без масло.

    Месото се нарязва на дребни парчета и се слага в съд с малко вода. Като заври, се посолява. Прибавя се маслото, с което месото се задушава до полуомекване. След това се прибавят обелените, измити и нарязани на филийки картофи, червеният пипер и топла вода (да покрие продуктите). Ястието се опита на сол и се оставя да къкри на тих огън до готовност.

    ОВНЕШКО С КАРТОФИ
    (с. Забърдо, Смолянско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, картофи 1 кг (10-12 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), домати 300 г (3-4 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.

    Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава с малко вода до полуомекване, като се посолява след завирането. В мазнината се задушава до омекване ситно нарязаният лук, след което се разбърква няколко пъти с червения пипер и доматите, обелени и нарязани на дребно, и се изсипва в съда с месото. Щом като месото заври отново, се прибавят картофите, обелени и нарязани на кръгчета, и сол на вкус. Ястието се разбърква, залива се с малко топла вода (да се покрият картофите) и се оставя да заври на силен огън, а след това се доварява на тих огън. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.

    ОВНЕШКО С КРОМИД ЛУК
    (с. Малка Арда, Смолянско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, кромид лук 1.250 кг, пастителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 150 г (2-3 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.
    Ако месото е по-тлъсто, се взема 850 г, но не се добавя мазнина.

    Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава в малко вода. Като заври, се посолява. Когато поомекне месото, се прибавят ситно нарязаният лук и червения пипер, а малко по-късно - ситно нарязаните домати. Ястието се задушава на тих огън, докато остане с малко сос.

    ОВНЕШКО С ПРАЗ
    (с. Забърдо, Смолянско)

    Продукти: овнешко месо 850 г, праз лук 1.200 кг (7-8 стръка), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), яйца 3 бр., сол на вкус.

    Месото се нарязва на късчета и се вари с малко вода до полуомекване. Посолява се, след като заври. Празът, нарязан на едро, се вари до полуомекване заедно с маслото и малко вода, посолява се и се разбърква с червения пипер. Прибавя се месото, след което ястието се вари до пълното омекване на месото. Изсипва се в сахан (бакърен съд) или тавичка, притиска се с дървена лъжица, залива се с разбитите яйца и се запича във фурната. Поднася се студено в празнични случаи.

    ОВНЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    (Софийско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), прясно зеле 1.500 кг, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), лютиви пиперки 5 бр., кромид лук 50 г (1 глава), сол на вкус.

    Месото се измива, нарязва се на неголеми парчета и се запържва леко в мазнината заедно със ситно нарязания лук, поръсва се с червения пипер, залива се с малко топла вода, посолява се и се вари на тих огън, докато омекне. Прибавя се зелето, нарязано на едри парчета, и се вари, като се прибавя по малко топла вода. Когато омекне зелето, се прибавят доматеното пюре, размито с мало студена вода, и целите лютиви пиперки. След това ястието се оставя да къкри на тих огън, докато остане на мазнина.

    ОВНЕШКО С ПРЯСНО ЗЕЛЕ НА ФУРНА
    (Пловдивско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, краве масло (мас) 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 100 г (1-2 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), прясно зеле 1.500 кг, червени домати 300 г (4-5 бр.), сол и винена киселина на вкус.

    Месото се измива със студена вода, подсушава се с чиста кърпа, нарязва се на средно големи парчета и се изпържва в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят доматеното пюре, червеният пипер и малко топла вода. Връща се месото и се оставя да ври на тих огън. Зелето се нарязва на дребно, посолява се и се претрива с ръце, поръсва се с разтвор на винената киселина и се нарежда в тава. Върху него се слага месото. Ястието се пече в умерено гореща фурна. Десетина минути преди изваждането му от фурната върху зелете се нареждат нарязаните на кръгчета домати.

    ОВНЕШКО ЧЕВЕРМЕ
    (с. Чокманово, Смолянско)

    Заколва се по-тлъст млад овен, т. нар. брав. Одира се и се почиства от вътрешностите. Измива се и се посолява. Между трупа и краката се правят отвори с нож, в които се посипва сол. Зашива се коремният отвор и овенът се набожда на дървен шиш. Единият заден крак се отрязва до колянната става, а другият се прерязва така, че да се държи на сухожилията. Между костите и сухожилията на коленните стави се пробиват широки отвори. Задните крака се извиват назад успоредно на опашката и се скопчват с шина, като полупрерязаният крак се намушква в направената дупка на другия крак.

    Изгарят се дърва, за да се получи много жар. На 30-40 см от жарта се забиват 2 чатала, на които се поставя шишът с овена. Шишът се върти бавно и непрекъснато на 25-30 см над жарта. От време на време овенът се намазва с парче лой, набодено на пръчка, за да не прегори. Печенето продължава от 3 до 5 часа (в зависимост от големината и върастта на животното и от силата на огъня). За да се познае дали чевермето е готово, с върха на ножа се пробожда месото около плешката. Ако излиза бял сок, чевермето и опечено. След изпичането чевермето се свлича от шиша върху букови или елови клонки или над широк съд. Консумира се топло.

    ПОДЛУЧЕНА КАВЪРМА С КИСЕЛО МЛЯКО

    Продукти: овнешко месо 750 г, пресен кромид лук 2 връзки, чеснов лук 3 връзки, кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), масло 100 г (5 супени лъжици), сол и черен пипер на вкус.

    Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва със ситно счукан черен пипер, залива се с малко топла вода и се пече във фурната, докато започне да се къса. Прибавят се оризът и маслото. Ястието се залива с 3 чаени чаши топла вода, разбърква се и се допича.

    ПЪСТРА ЯХНИЯ С ОВНЕШКО МЕСО
    (Пловдивско)

    Продукти: овнешко месо 750 г, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 100 г (1-2 глави), червени домати 400 г (4-5 бр.), пиперки Сиврия 700 г (10-12 бр.), патладжани 300 г (2 бр.), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.

    Нарязаното на парченца месо се запържва леко в част от мазнината и се изважда. В същата мазнина се задушава до омекване ситно нарязаният кромид лук, а след това се прибавят червеният пипер и дребно нарязаните домати. Когато омекнат доматите, се връща месото, залива се с топла вода (да се покрие) и се вари на умерен огън. Когато месото е почти готово, се прибавят пиперките, нарязани на едро, и патладжаните, нарязани на кубчета и изпържени в останалата част от мазнината. Ястието се посолява и се оставя да ври на слаб огън още 10-15 минути. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се поднася.

    СТАРОЗАГОРСКИ ТЮРЛЮ-ГЮВЕЧ

    Продукти: овнешко тлъсто месо 750 г, краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2 глави), бамя 150 г (2 шепи), пиперки 200 г (5-6 бр.), картофи 350 г (4-5 бр.), тиквички 300 г (2 бр.), патладжани 200 г (1 бр.), яйца 2 бр., магданоз 1/2 връзка, ягорида 25 г (2 супени лъжици), черен пипер и сол на вкус.

    Месото се нарязва на парчета, поръсва се със сол и счукан черен пипер, залива се с малко вода и се вари заедно със ситно нарязания лук, докато се изпари водата, а след това се задушава до омекване в прибавеното масло и се изсипва в гювеч. Върху него се поставят картофите, обелени и нарязани на колелца, тиквичките, нарязани на тънки филийки, патладжаните, нарязани на кубчета, осолени и изстискани, пиперките, нарязани на ивици, бамята, почистена от дръжките, ягоридата и дребно нарязаият магданоз. Гювечът се пече, докато омекне зеленчукът. Залива се разбитите яйца и се слага отново във фурната за 5-10 минути.

    ТЮРЛЮ-ГЮВЕЧ С МЕСО
    (Пазарджик)

    Продукти: овнешко (телешко, свинско) месо 750 г, растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), домати 300 г (4-5 бр.), зелени пиперки 250 г (4-5 бр.), патладжани 250 г (1-2 бр.), бамя 100 г (1 шепа), картофи 300 г (3-4 бр.), зелен фасул 150 г (1 шепа), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), лютиви пиперки 2-3 бр., магданоз и сол на вкус.
    Ако се употреби гювеч консерва, се вземат 1 буркан (850 г), картофи 300 г, кромид лук 200 г.

    Месото се нарязва на парчета, посолява се и се слага в кален гювеч или тавичка заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна до полуготовност. Разбърква се с прибавените към него червен пипер и нарязаните зеленчуци (без картофите) и отново се поставя във фурната. Когато поомекне зеленчукът, се прибавят картофите, нарязани на колелца, и малко топла вода. Гювечът се посолява на вкус и се пече, докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязаният магданоз.

    Гювечът става много вкусен, когато месото е тлъсто и не се прибавя допълнителна мазнина. тогава се взема 900 г месо.

    По желание гювечът, преди да се извади от фурната, може да се залее с 1-2 предварително разбити яйца.

    ШИШ-КЕБАП ПО ПИРДОПСКИ

    Продукти: обезкостено овнешко месо 1 кг, кромид лук 350 г (4-5 глави), черен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.

    Към нарязаното на парченца месо се прибавят едро нарязаният кромид лук, ситно нарязаният магданоз, счуканият черен пипер и сол на вкус. Сместа престоява едно денонощие на хладно място. След това се нанизва на шишчета и се пече. Готовите шишчета се изнизват в съда, в който е лукът, и се поднасят.

    ЯХНИЯ С МЕСО ПО ОВЧАРСКИ
    (Странджанско)

    Продукти: овнешко месо 1 кг, кромид лук 350 г (4-5 глави), масло 65 г (1/2 пакетче), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз, джоджен и сол на вкус.

    Месото се нарязва на средно големи парчета и се слага в кален о гърне. Отгоре се поставят нарязаните на дребно лук, магданоз и джоджен. Прибавят се червеният пипер, мазнината, малко вода и сол на вкус. Съдът се похлупва и капакът му се замазва с тесто. Така приготвеното ястие се задушава на тих огън до готовност.

    ЯХНИЯ С ОВНЕШКО МЕСО
    (Пазарджик)

    Продукти: овнешко месо 750 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 400 г (4-5 бр.), кромид лук 300 г (4-5 глави), пиперки 250 г (3-4 бр.), патладжани 300 г (2-3 бр.), бамя 150 г (1 шепа), лютиви пиперки 1-2 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус (или гювеч консерва 1 буркан и кромид лук 300 г).

    Яхнията става по-вкусна, ако месото е тлъсто. Тогава се взема 900 г месо и не се прибавя мазнина.

    Месото, нарязано на средно големи парчета, се слага в съд с малко вода и се вари на тих огън, като се посолява, след като заври. Когато омекне месото, се прибавят последователно ситно нарязаният лук, червеният пипер, нарязаните на дребно домати, патладжани и пиперки, почистените от дръжките бамя и лютиви пиперки и малко топла вода. Ястието се опитва на сол и се задушава до готовност на тих огън. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.