• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ЯСТИЯ С РИБА

    1. ГЮВЕЧ ОТ РИБА
    2. ГЮВЕЧ ОТ РИБА Пловдив
    3. ГЮВЕЧ ОТ РИБА ПО НИКОПОЛСКИ
    4. ГЮВЕЧ ОТ РИБА С ДОМАТИ
    5. ЗАДУШЕНА РИБА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
    6. КЕБАП ОТ РИБА С ЛУКЧЕТА
    7. МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ ОТ РИБА
    8. МЕСЕНИЦА С РИБА
    9. МИДИ В СОС
    10. МИДИ НА ФУРНА
    11. НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН
    12. ПЕЧЕНА РИБА
    13. ПЪЛНЕН ШАРАН НА ФУРНА
    14. ПЪРЖЕНА РИБА С КАША
    15. ПЪРЖЕНА РИБА С ПОДЛУЧЕН СОС
    16. ПЪРЖЕНА РИБА СЪС ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
    17. ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС
    18. РИБА КАВЪРМА КЕБАП
    19. РИБА КАПАМА
    20. РИБА НА ФУРНА
    21. РИБА ПЕЧЕНА В ХАРТИЯ
    22. РИБА ПЕЧЕНА НА КЕРЕМИДА
    23. РИБА ПЕЧЕНА НА СКАРА
    24. РИБА ПО ГРАДИНАРСКИ
    25. РИБА ПО КРУМОВГРАДСКИ
    1. РИБА ПО МЕЛНИЧАРСКИ
    2. РИБА ПО СИЛИСТРЕНСКИ
    3. РИБА ПО ТЕПАВИЧАРСКИ
    4. РИБА ПО ТЕТЕВЕНСКИ
    5. РИБА ПО ЦАРЕВСКИ
    6. РИБА С ДОМАТЕН СОС НА ФУРНА
    7. РИБА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ
    8. РИБА С КИСЕЛО МЛЯКО
    9. РИБА С ЛАПАД
    10. РИБА С МАГДАНОЗ
    11. РИБА С ПРЕСЕН ЛУК
    12. РИБА С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    13. РИБА СЪС СТАР ЛУК
    14. РИБАРСКИ ГЮВЕЧ
    15. РИБЕН КЕБАП В ГЮВЕЧЕТА
    16. РИБЕН КЕБАП В СТОМНА
    17. РИБЕН КЕБАП С ГЪБИ
    18. РИБНИК ОТ РЕЧНА РИБА С БУЛГУР
    19. РИБНИК ПО САДОВСКИ
    20. РИБНИК С ОРИЗ
    21. СКУМРИЯ НА ФУРНА
    22. ТЕТЕВЕНСКА МОРА
    23. ТРАКИЙСКИ ГЮВЕЧ ОТ РИБА
    24. ШАРАН В ТЕСТО

     

    ГЮВЕЧ ОТ РИБА
    (Смолян)

    Продукти: риба 1 кг, кромид лук 150 г (2-3 глави), чеснов лук няколко скилидки, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лимон 1 бр., сухар (счукан и пресят) 50 г (1 кафена чашка), черен пипер, бахар, дафинов лист и сол на вкус.

    Рибата, след като се почисти и измие, се посолява и се иставя да престои 30 минути. Лукът (кромид и чесън) се почиства и се нарязва на тънки филийки, след което се слага в гювеч или в тавичка заедно с подправките. Отгоре се нареждат рибите една до друга (без глави), поливат се с мазнината и се посипват със сухара.

    Ястието се пече в средно силна фурна. Поднася се студено, като отгоре се полива със сока от лимона.

    ГЮВЕЧ ОТ РИБА
    (Пловдив)

    Продукти: риба 1 кг, топено масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), доматено пюре 10 г (1/2 супена лъжица), домати 150 г (2-3 бр.), пиперки 300 г (6-7 бр.) или 1/2 буркан паприкаш, лютиви пиперки 1-2 бр., ориз 100 г (1/2 чаена чаша), картофи 600 г (6-7 бр.), лимон 1 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз 1 връзка, сол на вкус.

    Ситно нарязаният лук и доматеното пюре се задушават в мазнината, поръсват се с червения пипер, разбъркват се и се заливат с вода или рибен бульон. Към полученият сос, след като заври се прибавят последователно нарязаните на едро пиперки, нарязаните на кубчета картофи, лютивите пиперки, оризът и сол на вкус. Когато омекне оризът, се прибавят нарязаните домати. Отгоре се нарежда рибата, предварително почистена, измита, нарязана на порции и оцолена.

    Ястието се пече във фурна 15-20 минути. Изважда се, поръсва се с изстискания от лимона сок и отново се пече, докато остане на мазнина. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.

    ГЮВЕЧ ОТ РИБА ПО НИКОПОЛСКИ

    Продукти: шаран 1 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лимон 1 бр., чесън 1 глава, сухар 1 филия, бахар, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.

    Лукът, нарязан на тънки колелца, се слага в гювеч заедно с обелените скилидки на чесъна, малко сол и мазнина и се задушава на тих огън. Прибавят се подправките и рибата.

    Ястието се залива с останалата част от мазнината, поръсва се със счукания и пресят сухар и се пече във фурната. След изваждането му от фурната се поръсва с изстискания от лимона сок. Поднася се студено.

    ГЮВЕЧ ОТ РИБА С ДОМАТИ
    (Смолян)

    Продукти: риба 1 кг (по-дребна), домати 1 кг (10 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лимон 1 бр., сол на вкус.

    Рибите се почистват и измиват, след което се посоляват и се оставят да престоят 30 минути. Доматите се измиват, обелват се, нарязват се на дребно и се поставят в гювеч или тавичка. Над тях се нареждат рибите (цели) и се заливат с мазнината. Пекат се в средно силна фурна.

    ЗАДУШЕНА РИБА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
    (Плевенско)

    Продукти: риба 1 кг, моркови и домати по 150 г (2-3 бр.), лартофи 1 кг (10-12 бр.), кромид лук 50 г (1 глава), целина 50 г (1/2 глава), растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), оцет 10 мл (1 супена лъжица), магданоз, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.

    В съд, намазан с мазнина, се нарежда рибата, почистена измита и нарязана на порции. Отгоре се поставят предварително задушените в част от мазнината ситно нарязани моркови, лук и целина. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се покриват с нарязаните на дребно домати. Прибавят се подправките, растителното масло, оцетът и сол на вкус. Ястието се задушава на слаб огън около половин час.

    Поднася се със сварените картофи.

    КЕБАП ОТ РИБА С ЛУКЧЕТА
    (Варна)

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), краве масло 20 г (1 супена лъжица), кромид лук 200 г (2-3 глави), лукчета (арпаджик) 400 г, чесън 10 скилидки, брашно 20 г (2 супени лъжици), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вино 50 мл (5 супени лъжици), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), гъби 100 г (1/2 чаена чаша), магданоз, чубрица, сол и черен пипер на вкус.

    Почистената и измита риба се обезкостява, нарязва се на кубчета, посолява се, овалва се в брашното и се изпържва в растителното масло. В същата мазнина се запържва до златисто оцветяване ситно нарязаният лук. Прибавят се последователно доматеното пюре, червеният пипер, лучетата и гъбите, предварително нарязани на ивички и задушени до полуготовност. Налива се малко топла вода или рибен бульон. Сместа се задушава на тих огън, докато остане почти на мазнина, залива се с виното и малко бульон и се оставя да ври няколко минути. Прибавят се рибата, чубрицата, черният пипер, чесънът и кравето масло. Задушаването продължава още няколко минути. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася.

    МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ ОТ РИБА

    Продукти: риба 1.500 кг, растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша), кромид лук 200 г (2-3 глави), домати 0.500 кг (6-7 бр.), гъби 200 г (1 чаена чаша), пиперки 250 г (4-5 бр.), ориз 150 г (3/4 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка и сол на вкус.

    Рибата, след като се почисти и измие, се нарязва на порции, посолява се и се запържва леко в мазнината. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно и се задушават до омекване половината домати, нарязани на ситно, пиперките, нарязани на кубчета, гъбите, нарязани на ивички, и оризът. Сместа се залива с топла вода или бульон, посолява се и се изсипва в тавичка. Отгоре се нареждат рибите и се прибавят останалите домати, нарязани на колелца.

    Ястието се пече във фурна, докато остане на мазнина. Преди поднасянето се поръсва със ситно нарязания магданоз.

    МЕСЕНИЦА С РИБА
    (Врачанско)

    Продукти: за тестото: брашно 400 г (2 чаени чаши), прясно мляко 100 мл (1/2 чаена чаша), вода 100 мл (1/2 чаена чаша), растително масло 50 мл (5 супени лъжици0, мая 15 г, сода букарбонат 1/2 чаена лъжичка, сол 4 г (1 чаена лъжичка).

    за плънката: риба 400 г, червени домати 250 г (4-5 бр.), краве масло 60 г (1/2 пакетче), кашкавал 100 г, черен пипер 5-6 зърна, копър и сол на вкус.

    Приготвя се тесто от посочените продукти и се разточва кора, която се поставя в тавичка и леко се запича. Върху нея се поставя почистената и нарязана на парченца риба, посолява се и се поръсва с копър и черен пипер. Отгоре се нареждат обелените и нарязани на парченца прясно масло и настърганият на едро ренде кашкавал.

    Така приготвената месеница се изпича в средно силна фурна. Поднася се топла, нарязана на парчета.

    МИДИ В СОС
    (Варненско)

    Продукти: миди 3 кг (с черупките), лук 60 г (1 глава), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), моркови 50 г (1 бр.), целина 30 г (1/4 глава), брашно 20 г (2 супени лъжици), доматено пюре 40 г (2 супени лъжици), червени домати 150 г (2-3 бр.) чесън 5 скилидки, дафинов лист, магданоз и сол на вкус.

    Мидите се попарват с вряща вода, за да се извадят по-лесно от черупките. Измиват се добре и се слагат да се варят наколко минути в подсолена вода заедно с дафиновия лист.

    В мазнината се задушават до омекване ситно нарязаните лук, моркови и целина. Прибавят се брашното, доматеното пюре и нарязаните на дребно домати и чесън. Заливат се с 1 чаена чаша от мидения бульон и се варят на тих огън 10-15 минути, след което се претриват през гъста цедка. Полученият сос се изсипва в тавичка и в него се пускат мидите. Пекат се на фурна около 1/2 час. Поднасят се топли, като се поръсват със ситно нарязан магданоз.

    МИДИ НА ФУРНА
    (Бургас)

    Продукти: миди 3 кг (с черупките), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 60 г (1 глава), домати 750 г (8-10 бр.), моркови 200 г (4-5 бр.), брашно 20 г (2 супени лъжици), дафинов лист, винена киселина и сол на вкус.

    Добре измитите миди се пускат във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки (месестата част), измиват се и се пускат да заврят заедно с дафиновия лист в малко количество подкиселена вода.

    Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината. Прибавят се настърганите моркови и също се задушават. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Заливат се с мидения бульон и сока от 4-5 домата, претрити през цедка.

    Извадените от бульона миди се поставят в тава. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци и се нареждат кръгчета от останалите домати. Ястието се посолява на вкус и се пече във вурна при умерена температура.

    МИДИ С ОРИЗ
    (Бургас)

    Продукти: миди 3 кг (заедни с черупките), целина 50 г (1/2 глава), моркови 100 г (1-2 бр.), дафинов лист 1-2бр., лимон 1/2 бр., растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2-3 глави), ориз 200 г (1 чаена чаша), черен пипер 8-10 зърна, сол на вкус.

    Мидите се измиват и се попарват във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки, измиват се и се варят в подсолена вода заедно с целината, морковите, дафиновия лист и лимона.

    В растителното масло се задушава до омекване ситно нарязаният лук. Прибавя се очистеният и измит ориз, задушава се 2-3 минути и се залива с мидения бульон (на 1 чаша ориз - 2 чаши бульон). Прибавят се сварените мидени ядки, черният пипер и сол на вкус, след което ястието се оставя да ври на тих огън.

    НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН
    (с. Попица, Врачанско)

    Продукти: 1 шаран от 2 кг, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), ориз 50 г (1/4 чаена чаша), кромид лук 300 г (5-6 глави), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), сол на вкус.

    Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване. Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червеният пипер и сол на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка. В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран. Пече се в немного гореща фурна.

    ПЕЧЕНА РИБА
    (Поморийско)

    Продукти: филе от риба 750 г (5 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), червени пиперки 400 г (5-6 бр.), кромид лук 100 г (1-2 глави), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), чесън 10 скилидки, лимон 1 бр., червено вино 100 мл (1/2 чаена чаша), сланина 100 г, черен пипер 10-15 зърна, магданоз и сол на вкус.

    Рибените филета се поръсват със сол и изстискания от лимона сок и се оставят да престоят 1 час, след което се лсагат в намазана с мазнина тавичка и се запичат от двете страни.

    В сгорещеното растително масло се задушават 5-6 минути кромидът, нарязан на филийки и чесънът, нарязан на ситно. Прибавят се пиперките, нарязани на ивички, червеният и черният пипер, виното, ситно нарязаният магданоз и сол на вкус. Варят се 10-15 минути и се изсипват върху опечената риба. Отгоре се поставят парченца от изпържената сланина.

    ПЪЛНЕН ШАРАН НА ФУРНА
    (Батак)

    Продукти: 1 шаран около 2 кг, пресен кромид лук 1 връзка, червени домати 300 г (5-6 бр.), орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), пресни гъби 100 г (5-6 бр.), бяло вино 100 мл (1/2 чаена чаша), масло 125 г (1 пакетче), черен пипер 10 зърна, магданоз 1/2 връзка, сол на вкус.

    Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и счукан черен пипер.

    Нарязаните на ситно кромид лук и гъби се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, виното и сол на вкус. С тази смес се напълва шаранът. След това шаранът се зашива и се поставя в намазана с масло тавичка, покрива се с ктъгчета от останалите домати и се полива с останалото масло и 1/2 чаша вода. Пече се в умерена фурна.

    ПЪРЖЕНА РИБА С КАША
    (Пиринския край)

    Продукти: риба 1 кг, брашно 20 г (2 супени лъжици), растително масло 140 мл (3/4 чаена чаша), орехи 15 бр., сол, чесън и оцет на вкус.

    Почистената, измита и посолена риба се изпържва в част от мазнината. В останалата част от мазнината се запържва брашното до златисто оцветяване, след което при непрекъснато разбъркване се налива вода, докато се получи рядка каша. Към кашата след отстраняването й от огъня се прибавят счуканите орехови ядки, счуканият чесън, сол и оцет на вкус. Рибата се залива с кашата и се поднася.

    ПЪРЖЕНА РИБА С ПОДЛУЧЕН СОС
    (Пловдив)

    Продукти: риба 1 кг, чеснов лук 1 малка глава, орехи 10 бр., растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кисело мляко 400 г (2 чаени чаши), сол и черен пипер на вкус.

    Рибата се почиства, измива се и се поръсва със сол и черен пипер, след което се изпържва в мазнината.

    Чесънът се счуква с малко сол. Прибавят се ореховите ядки и се чукат, докато се получи гъста каша. Киселото мляко се разбърква с 2 супени лъжици от прецедената мазнина, в която е изпържена рибата, и се прибавя към ореховата каша. Сместа се разбърква добре, след което с нея се залива изпържената риба.

    ПЪРЖЕНА РИБА СЪС ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
    (Смолянско)

    Продукти: риба скумрия 1 кг (5 бр.), растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червени домати 150 г (2-3 бр.), пиперки Сиврия 200 г (3-4 бр.), чесън 1 глава, бяло вино 20 мл (2 супени лъжици), царевично брашно 40 г (4 супени лъжици), картофи 800 г (7-8 бр.), сол и черен пипер на вкус.

    Почистените от кожата и костоте риби се овалват в царевичното брашно и се изпържват в мазнината. В същата мазнина се задушават ситно нарязаните зеленчуци заедно с подправките. Изпържените риби се слагат върху задушения зеленчук, поливат се с виното и се изпичат във фурната.

    Поднасят се със сварените картофи, обелени, нарязани и поставени в отделен съд.

    ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС
    (с. Чокманово, Смолянско)

    Продукти: пъстърва 1 кг, домати 750 г (8-10 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сол и черен пипер на вкус.

    Пъстървата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 1 час, за да поеме солта. След това се нарязва на парчета и се задушава в мазнината и малко вода, докато остане на маазнина. През това време доматите се настъргват на ренде и се претриват през цедка, за да се отделят семките и люспите. С получения доматен сос се залива рибата. Ястието се оставя да ври още няколко минути, докато се сгъсти сосът. Накрая се прибавя черният пипер.

    РИБА КАВЪРМА-КЕБАП
    (Силистра)

    Продукти: риба (без глава) 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), праз лук 700 г (5-6 стръка), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), вино 1 супена лъжица, лютиви пиперки 3 бр., червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, чубрица, магданоз и сол на вкус.

    Рибата се почиства и обезкостява, нарязва се на кубчета и се поръсва със сол и черен пипер. Оставя се да престои на хладно място 2 часа и се запържва леко в мазнината. В същата мазнина се задушава до омекване ситно нарязаният праз. После се прибавят червеният пипер, доматеното пюре, виното и малко вода (или рибен бульон). Полученият сос се подправя на вкус със сол, черен пипер и чубрица и се кипва. Тогава се прибавя рибата. Ястието се вари ба тих огън 15-20 минути. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

    РИБА НА ФУРНА
    (Варненско)

    Продукти: риба 1 бр. (около 800-1000 г), кромид лук 600 г (7-8 бр.), моркови 100 г (1-2 бр.), растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 10-12 скилидки, черен пипер 10-12 зърна, дафинов лист 2-3 бр., доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), лимон 1 бр., сол на вкус.

    В мазнината се задушават до омекване ситно нарязаният лук и морковите, нарязани на колелца, след което към тях се прибавят червеният пипер, размитото в студена вода доматено пюре, чесънът, черният пипер, дафиновият лист и сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива се и се поставя в тава. Върху нея се изсипва задушената смес.

    Пече се в умерена фурна. Поднася се студена с резенчета от лимона.

    РИБА ПО ГРАДИНАРСКИ
    (Пазарджик)

    Продукти: риба 1 кг, малки лукчета (арпаджик) 0.500 кг, кромид лук 100 г (1-2 глави), целина 50 г (1/2 глава), пресни гъби 200 г (8-10 бр.), червени домати 150 г (2-3 бр.), моркови 60 г (1 бр.), магданоз 1 връзка, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), маслини 10-15 бр.

    Мазнината се затопля и в нея се задушават до омекване нарязаните на дребно лук, моркови и целина. Прибавят се нарязаните на филийки гъби и червени домати и се задушават до изпаряване на водата. Прибавят се червеният пипер, маслините и почистените лукчета. Сместа се посолява, разбърква се и се залива с вода или рибен бульон. Вари се на тих огън около 1/2 час, след което се изсипва в тавичка. Отгоре се поставя почистената, нарязана на порции риба. Ястието се поръсва със ситно нарязания магданоз и се пече във фурна до готовност.

    РИБА ПО КРУМОВГРАДСКИ

    Продукти: риба 1 кг, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша) и прясно масло 40 г (1/3 пакетче), кромид лук 250 г (3-4 глави), целина 50 г (1/2 глава), домати 150 г (2-3 бр.), чесън 10 скилидки, картофи 250 г (3-4 бр.), джоджен и сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива се, нарязва се на парчета и се посолява. Мазнината се загрява в тавичка и в нея се задушават до омекване ситно нарязаните лук и целина. Прибавят се доматите, нарязани на ситно, и рибата. Картофите се обелват, измиват се, нарязват се на колелца, посоляват се и се нареждат върху рибата. Ястието се слага във фурната и се пече до готовност. Подправя се със счукания чесън и джоджен. Поднася се топло.

    РИБА ПО МЕЛНИЧАРСКИ
    (Пловдивско)

    Продукти: риба 1 кг, брашно 50 г (5 супени лъжици), растително масло 50 мл (5 супени лъжици) и краве масло 25 г (1 супена лъжица), брашно 30 г (3 супени лъжици), кисели краставички 50 г (1-2 бр.), гъби 50 г, салам 50 г, яйца 2 бр., лимон 1/2 бр., сол и черен пипер на вкус.

    За соса: прясно масло 25 г (1 супена лъжица), брашно 25 г (2 и 1/2 супени лъжици), рибен бульон 200 мл (1 чаена чаша), бяло вино 1 супена лъжица, сол и черен пипер на вкус.

    Рибата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 10-15 минути, след което се овалва в брашното и се изпържва.

    В същата мазнина се задушават леко киселите краставички, предварително изкиснати, нарязани и изстискани, саламът и гъбите, нарязани на ивички, след което се поръсват с черен пипер и част от истискания от лимона сок.

    От предвидените продукти се приготвя сос по следния начин: В затоплената мазнина се запържва брашното до златисто оцветяване и се разрежда с рибен бульон. Сосът се подправя с виното и счукан черен пипер и се вари, докато получи необходимата гъстота.

    Изпържената риба се слага в чинията за поднасяне. Върху нея се разстила сместа с гъбите и се изсипва сосът. Отгоре се настъргват твърдо сварените яйца.

    Ястието може да се поднесе с пюре от картофи, лимонови резенчета, парченца мариновани червени пиперки.

    РИБА ПО СИЛИСТРЕНСКИ

    Продукти: риба (без глави) 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), картофи 800 г (8-10 бр.), червени домати 150 г (2-3 бр.), лимон 1/2 бр., магданоз, чесън, сол и черен пипер на вкус, вода 1 л.

    Във врящата подсолена вода се пускат да врят картофите, нарязани на кубчета, и доматите, нарязани на ситно, зедно с няколко зърна черен пипер, няколко скилидки чесън и растителното масло. След няколко минути се прибавя нарязаната на парчета риба и се вари 10-15 минути. Готовата риба се изважда внимателно и се слага в съда, в който ще се поднася. Бульонът се прецежда и се застройва с яйцата. Полученият сос се подправя със сока на лимона и счукан черен пипер и се изсипва върху рибата. Отгоре се поставят сварените заедно с рибата картофи. Ястието се поръсва с магданоз и се поднася.

    РИБА ПО ТЕПАВИЧАРСКИ
    (Тракия)

    Продукти: риба (без глави) 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), пресен кромид лук 1 връзка, пресен чеснов лук 1 връзка, червени домати 300 г (3-4 бр.), лютиви пиперки 2-3 бр., лимон 1/2 бр., сол, черен пипер и магданоз на вкус.

    Кромидът и чесънът, нарязани на ситно, се задушават в мазнината. Прибавят се последователно доматие, нарязани на ситно, магданозът, нарязан на ситно, лютивите пиперки и нарязаната на парчета риба. Ястието се посолява и се поръсва с черен пипер, след което се задушава, като от време на време се прибавя малко топла вода. Готовото ястие трябва да остане на мазнина. При поднасянето върху всяко паерче риба се поставя резенче лимон.

    РИБА ПО ТЕТЕВЕНСКИ

    Продукти: прясна дребна речна риба 300 г, червени домати 150 г (2-3 бр.), чесън 8-10 скилидки, лютива пиперка 1 бр., растителна мазнина 50 мл (5 супени лъжици), сол и магданоз на вкус.

    Измитите, обелени и нарязани на ситно домати се задушват в мазнината, след което се заливат с вода и се посоляват. Когато заврят, към тях се прибавят препечената и ситно нарязана лютива пиперка и рибата, предварително измита, посолена и препечена на жар. Ястието се вари 10-15 минути на умерен огън, подправя се със ситно нарязания магданоз и счукания чесън и се поднася.

    РИБА ПО ЦАРЕВСКИ

    Продукти: риба (скумрия или сафрид) 1 кг, растителна мазнина 50 мл (1/4 чаена чаша) и краве масло 25 г (1/5 пакетче), кромид лук 150 г (2-3 глави), пресни гъби 300 г, магданоз 1/2 връзка, чубрица 1-2 стръка, черен пипер 10-15 зърна, лютиви пиперки 4-5 бр., вино 100 мл (1/2 чаена чаша), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), сол на вкус.

    Филетата от рибата се нарязват на парчета, посоляват се, поръсват се със счукания черен пипер и се оставят да престоят 1-2 часа на хладно, след което се изпържват в силно сгорещената мазнина. В същата мазнина се задушават до омекване ситно нарязаният лук, нарязаните на филийки гъби и лютивите пиперки. Прибавят се доматеното пюре, ситно нарязаните магданоз и чубрица и виното. Връщат се и изпържените парчета от рибата.

    Ястието се разбърква, разпределя се в гърненца с похлупак, които се поставят в тава с вода, и се задушава във фурна 20-25 минути.

    РИБА С ДОМАТЕН СОС НА ФУРНА
    (Пазарджик)

    Продукти: риба 1 кг, червени домати 600 г (6-7 бр.), кромид лук 150 г (2-3 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), галета 20 г (2 супени лъжици), брашно 10 г (1 супена лъжица), магданоз 1 връзка, настърган кашкавал 20 г (2 супени лъжици), червен пипер, дафинов лист, сол на вкус.

    Рибата се почиства и измива, след което се вари в подсолена вода.

    Лукът, нарязан на ситно, се задушава до златисто оцветяване в част от мазнината и се разбърква с червения пипер. Прибавят се доматите, предварително обелени и нарязани на дребно, и се задушават до изпаряването на водата им.

    Отделно в останалата мазнина се запържва брашното до златисто оцветяване и се залива с бульона от рибата. Кум получения сос се прибавят задушените домати, дафиновият лист и сол на вкус. Сосът, след като заври, се изсипва в тавичка. Прибавя се сварената риба и се запича. Поръсва се със ситно нарязания магданоз, галетата и настъргания кашкавал и се допича.

    РИБА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ
    (Панагюрище)

    Продукти: риба 750 г, кисело зеле 1 кг, ориз 50 г (1 кафена чаша), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша).

    Зелето, нарязано на ситно, се задушва до омекване в мазнината, като от време на време се сипва по малко вода. Прибавя се оризът и се добавя малко топла вода. Сместа се разбърква и се изсипва в тавичка. Отгоре се нареждат почистените, измити и посолени риби. Ястието се пече в средно силан фурна.

    РИБА С КИСЕЛО МЛЯКО
    (Поречието на Росица)

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 40 мл (4 супени лъжици), яйца 4 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), лимон 1 бр., магданоз, копър, черен пипер и сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива и посолява, а след това се слага в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко заедно със ситно нарязания магданоз. Сместа се подправя нс вкус със сол и черен пипер и се изсипва върху рибата. Ястието се запича и се изважда от фурната. Украсява се с резенчета от лимона и ситно нарязания копър.

    РИБА С ЛАПАД
    (Пловдив)

    Продукти: дребна речна риба 1 кг, джоджен 1 връзка, магданоз 1 връзка, сланина 150 г, листа от лапад 20 бр., сол на вкус.

    Рибките се измиват и се посоляват, след което заедно със сланината, нарязана на парченца, и ситно нарязаните магданоз и джоджен се увиват в листата от лапада. Завързват се със зелени клонки и се затрупват в жарава за около 1/2 час. При поднасянето им обвивката се отстранява.

    РИБА С МАГДАНОЗ
    (Пловдив)

    Продукти: риба мерлуза 1 кг, магданоз 3 връзки, лимон 1 бр., растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), чеснов лук 3 скилидки, вода 400 мл (2 чаени чаши), няколко маслини, сол, черен и червен пипер на вкус.

    Рибата се почиства, измива и нарязва на порции, посолява се, поръсва се с черен пипер и се оставя за 1 час. Половината мазнина се загрява и в нея се задушава няколко секунди ситно нарязания магданоз. Прибавя се рибата заедно с чесъна, нарязан на малки кръгчета, залива се с вода и се вари около 15 минути. Изважда се внимателно, слага се в чиниите за сервиране, залива се с магданозовия сос и се поръсва с малко лимонов сок и червен пипер. Останалата мазнина се загрява до завиране и от нея с лъжица се сипва по малко вършу червения пипер.

    Ястието се гарнира с резенчета от лимон и маслините. Поднася се студено.

    РИБА С ПРЕСЕН ЛУК
    (Тракия)

    Продукти: риба 1 кг, пресен лук 400 г (4 връзки), домати 0.500 кг (5-6 бр.), моркови 250 г (5-6 бр.), целина 100 г (1 глава), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), магданоз 1 връзка, дафинов лист, черен пипер и сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива се и се нарязва на порции, след което се посолява и се вари до полуготовност. (8-10 минути) заедно с подправките. В сгорещената мазнина се задушават до омекване ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Прибавят се част от доматите, нарязани на ситно, и малко от рибния бульон.

    Рибата се нарежда в тавичка, покрива се със задушения зеленчук и останалата част от доматите, залива се с останалия рибен бульон и се пече. След изваждането й от фурната се поръсва със ситно нарязания магданоз.

    РИБА С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
    (Варненско)

    Продукти: риба 1 кг, прясно зеле 1.500 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), брашно 30 г (3 супени лъжици), кромид лук 50 г (1 глава), червени домати 200 г (2-3 бр.), лимон 1/2 бр., сол, червен пипер и черен пипер на вкус.

    Рибата се почиства, измива и нарязва на порции, след което се овалва в брашното и се изпържва в мазнината. В същата мазнина се поставя ситно нарязаният лук и се задушава до омекване, след окето се прибавя нарязаното на ивички зеле заедно с половината домати, нарязани на ситно. Когато зелето омекне, се прибавят подправките и праченцата от лимона.

    Половината от задушеното зеле се изсипва в тавичка. Върху него се поставя рибата, изсипва се и останалото зеле и се покрива с филии от останалите домати. Ястието се пече без вода в силна фурна.

    РИБА СЪС СТАР ЛУК
    (Пловдивско)

    Продукти: риба 1 кг, кромид лук 300 г (3-5 глави), домати 1 кг (10-12 бр.), моркови 350 г (5-6 бр.), целина 150 г (1 глава), растителна мазнина 150 мл (3/4 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, дафинов лист, черен пипер и сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива и нарязва на порции. Морковите, лукът и целината, нарязани на ситно, се задушават в мазнината до омекване, като от време на време се сипва по малко топла вода. Прибавят се част от доматите, нарязани на ситно, и също се задушават, след което се слагат подправките.

    Рибата се нарежда в тава и се покрива със задушените зеленчуци и филийки от останалите домати, залива се с малко топла вода и се пече, докато остане на мазнина. Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася.

    РИБА, ПЕЧЕНА В ХАРТИЯ
    (Чепеларе)

    Продукти: риба (пъстърва или скумрия) 1 кг (5 бр.), растително масло 25 мл (2-3 супени лъжици), сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива се и се посолява. Всяка риба поотделно се увива в пергаментова хартия, намазана с мазнина. Увитите риби се подреждат в тава, намазана с мазнина, и се пекат в по-силна фурна.

    Поднасят се със салата от варени картофи и резенчета от лимон.

    РИБА, ПЕЧЕНА НА КЕРЕМИДА
    (Бургас)

    Продукти: риба (лефер или карагьоз) 1 кг (5-6 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 100 г (1-2 бр.), пресен кромид лук 2 връзки, магданоз 1 връзка, лимон 1/2 бр., черен пипер 10 зърна, сол на вкус.

    Рибата се почиства, измива и посолява.

    Лукът, нарязан на ситно, се запържва леко в мазнината. Прибавят се доматите и магданозът, ситно нарязани, и черният пипер. Задушават се до омекване, след което се разпределят върху предварително загрети специални керемиди, намзани с мазнина. Отгоре се поставят рибите. Пекат се във фурната. Сервират се топли с резенчета от лимон.

    РИБА, ПЕЧЕНА НА СКАРА
    (Чепеларе)

    Продукти: риба (пъстърва, скумрия) немного едра, но по-тлъста 1 кг, сол на вкус.

    Рибите се почистват, измиват и осоляват, след което престояват 10-15 минути, за да поемат солта. Поставят се на добре затоплена скара и се пекат от двете страни на жар.

    Поднасят се топли с варени картофи, резенчета от лимон и магданоз.

    РИБА-КАПАМА
    (Пиринския край)

    Продукти: риба 1.200 кг, кромид лук 200 г (3-4 глави), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), доматено пюре 40 г (2 супени лъжици), черен пипер 15-20 зърна, магданоз 1/2 връзка, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), лимон 1 бр., петмез 100 г (1/2 чаена чаша), сол на вкус.

    Изчистената и измита риба се нарязва на парчета, посолява се и се поставя в обилно намзана с мазнина тавичка. Ситно нарязаният лък се задушава в мазнината до омекване, след което се разбърква с червеният пипер, доматеното пюре, счукания черен пипер и ситно нарязания магданоз. Сместа се посолява и се изсипва върху рибата, като се прибавя и малко вода. върху всяко парче риба се поставя по едно резенче от лимона.

    Ястието се пече в умерено силна фурна. След изпичането се залива с петмеза и се поднася.

    РИБАРСКИ ГЮВЕЧ
    (Бургас)

    Продукти: по-дребна риба 1 кг, кромид лук 150 г (2-3 глави), моркови 100 г (1-2 бр.), целина 100 г (1 глава), чесън няколко скилидки, домати 0.500 кг (6-7 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), галета 50 г (4 супени лъжици), лимон 1 бр., черен пипер, бахар, дафинов лист и сол на вкус.

    Рибата, след като се почисти и измие, се посолява и се оставя да престои около 1/2 час. През това време лукът (кромид и чесън) се нарязва на тънки филийки, морковите и целината се нарязват на кубчета, а доматите се обелват и се нарязват на дребно. Нарязаният зеленчук (без доматите) се поставя в гювеч или тавичка, посолява се, разбърква се добре и се задушава до полуомекване. Към него се прибавят подправките, доматите, рибата и филийка от лимона. Ястието се полива с Мазнината и виното, поръсва се с галетата и се пече в средно силна фурна.

    РИБЕН КЕБАП В ГЮВЕЧЕТА
    (Стара Загора)

    Продукти: рибено филе 700 г, растително масло 50 мл (1 кафена чашка), праз лук 0.500 кг (4-5 стръка), червени домати 300 г (4-5 бр.), брашно 20 г (2 супени лъжици), яйца 2 бр., кисело мляко 50 г (1 кафена чашка), магданоз 1/2 връзка, мариновани червени пиперки 5 бр., бяло вино 200 мл (1 чаена чаша), кашкавал 50 г, лимон 1 бр., лютиви пиперки 2-3 бр., няколко зърна черен пипер и сол на вкус.

    Рибеното филе се нарязва на едри парчета, които се посояват, овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина.

    В същата мазнина се запържва леко празът, нарязан на колелца, след което се прибавят нарязаните на дребно домати и мариновани пиперки, виното, черният пипер и ситно нарязаният магданоз. смаста се посолява на вкус и се разпределя в гювечета. Отгоре се слага робата и се залива с разбитите с киселото мляко яйца, а след това се добавя настърганият кашкавал.

    Ястието се пече, докато остане почти на мазнина. Поднася се с парченце лимон и лютива пиперка.

    РИБЕН КЕБАП В СТОМНА
    (Смолянско)

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша) и краве масло 25 г (1 супена лъжица), стар кромид лук 150 г (2-3 глави) или пресен кромид лук 2 връзки, доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 15 г (1 и 1/2 супени лъжици), лютиви пиперки 3-4 бр., магданоз 1/2 връзка, чубрица, черен пипер, джоджен, червен пипер и сол на вкус.

    Дребно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване, след което се разбърква няколко пъти с брашното и доматеното пюре и се залива с малко вода или рибен бульон. Към получения сос се прибавят нарязаната на порции риба, целите лютиви пиперки, подправките и сол на вкус. Ястието се задушава до готовност в кален съд, капакът на който се замазва с тесто.

    РИБЕН КЕБАП С ГЪБИ
    (Варна)

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), краве масло 50 г (2 супени лъжици), кромид лук 0.500 кг (7-9 глави), доматено пюре 30 г (2 супени лъжици), гъби 200 г (1/2 чаена чаша), вино 50 мл (4-5 супени лъжици), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), брашно 30 г (3 супени лъжици), лимон 1/2 бр., чубрица, сол и черен пипер на вкус.

    Рибата се почиства от главата и вътрешностите и се измива. Почиства се след това от кожата и костите и се нарязва на кубчета (по 5-6 бр. за порция). Посолява се, овалва се в брашното и се изпържва леко в сгорещеното растително масло.

    В същата мазнина се задушава до омекване ситно нарязаноят лук. Прибавят се червеният пипер и доматеното пюре. Разбъркват се и се заливат с малко вода или рибен бульон. Прибавят се нарязаните на ивички гъби, посоляват се и се задушават на тих огън. Накрая се прибавят виното и подправките. Към готовия сос се прибавят рибата и кравето масло. При сервирането във всяка порция се добавя резенче от лимона.

    РИБНИК ОТ РЕЧНА РИБА С БУЛГУР
    (Свищовско)

    Продукти: речна риба 1 кг, булгур 0.500 кг (3 чаени чаши), пресен кромид лук 5 връзки, растителна мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), джоджен и сол на вкус.

    Булгурът се почиства и измива, след което се сварява във вода и се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда почистената и измита риба и се посипва със ситно нарязаните лук и джоджен. Мазнината се загрява до завиране, оцветява се с червения пипер, и се изсипва върху рибата. Ястието се посолява, разбърква се, залива се с вода и се пече във фурна.

    РИБНИК ПО САДОВСКИ

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша0, чесън 10 скилидки, хлебно тесто 750 г, оцет 5 мл (1 кафена лъжичка), лютиви пиперки 2-3 бр., магданоз 1/2 връзка, сол и черен пипер на вкус.

    Рибата, след като се почисти и измие, се нарязва на средно дебели филийки, посолява се и се оставя да престои 2 часа. Тестото се разточва на дебел лист, по-голям от тавичката, в която ще се пече рибникът, за да може да се покрие с краищата му плънката. Тестеният лист след поставянето му в тавичката се поръсва със сол, черен пипер, оцет, мазнина и ситно нарязани чесън и магданоз. Прибавят се лютивите пиперки и рибата и отново се поръсват черен пипер, оцет, мазнина и ситно нарязани магданоз и чесън. След това плънката се покрива с висящите вън от тавичката краища на тестения лист. Така приготвеният рибник се пече в умерена фурна.

    РИБНИК С ОРИЗ
    (с. Плодовитово, Старозагорско)

    Продукти: риба 1 кг, праз лук 200 г (1-2 стръка), ориз 200 г (1 чаена чаша), растително масло 150 мл (3/4 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и черен пипер на вкус.

    В мазнината се задушва до омекване ситно нарязаният праз. Посолява се, разбърква се с червения пипер, залива се с топла вода и се оставя да заври. Прибавя се оризът и се вари 2-3 минути, след което сместа се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда предварително измитата, нарязана на парчета и посолена риба. Ястието се поръсва със счукан черен пипер и се пече във фурната до готовност.

    СКУМРИЯ НА ФУРНА
    (Созопол)

    Продукти: риба (скумрия) 1 кг (5 бр.), кромид лук 100 г (1-2 глави), домати 250 г (4-5 бр.), пиперки 150 г (3-4 бр.), краве масло 60 г (1/2 пакетче), лимон 1 бр., сол, черен пипер, оцет и магданоз на вкус.

    Рибите се почистват, измиват се и се посоляват отвътре и отвън, след което се поръсват със счукан черен пипер и няколко капки оцет.

    От лука, нарязан на филийки, доматите, пиперките и магданоза, нарязани на ситно, и разтопеното масло се приготвя плънка, с която се напълват рибите. След това рибите се увиват в пергаментова хартия и се пекат във фурна 20-30 минути. Поднасят се с резенчета от лимона.

    ТЕТЕВЕНСКА МОРА

    Продукти: прясна дребна речна риба 0.500 кг, речни раци 4-5 бр., изсушени червени пиперки 4-5 бр., червени домати 400 г (5-6 бр.), магданоз 1/2 връзка, целина 150 г (1 глава), сол на вкус.

    Почистените и измити риби и раци се пекат на скара, след което заедно със ситно нарязаната целина се пускат във вряща вода. След като врят 10-15 минути, към тях се прибавят обелените и настъргани на ренде домати, препечените на скара червени пиперки, магданозът и солта. След 4-5 минути ястието се отстранява от огъня и се поднася.

    ТРАКИЙСКИ ГЮВЕЧ ОТ РИБА

    Продукти: риба 1 кг, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), моркови 150 г (2-3 бр.), целина 100 г (1 глава), пиперки 0.500 кг (8-10 бр.), червени домати 200 г (4-5 бр.), кромид лук 150 г (2-3 глави), ориз 150 г (3/4 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, лимон 1 бр., сол и черен пипер на вкус.

    В сгорещената мазнина се прибавят и се задушават последователно ситно нарязаните лук, целина и моркови, едро нарязаните пиперки, нарязаните на кубчета червени домати и оризът. Сместа се залива с рибен бульон или топла вода, посолява се и се вари на тих огън 10-15 минути, след което се изсипва в тавичка. Прибавя се предварително почистената, измита и осолена риба.

    Ястието се пече във фурна около половин час. Поднася се поръсено със ситно нарязания магданоз и черен пипер. Отделно в чинийка се поднасят резенчета от лимона.

    ШАРАН В ТЕСТО
    (Средногорието)

    Продукти: 1 шаран около 1 кг, лук 100 г (1-2 глави), магданоз 1/2 връзка, орехови ядки 250 г (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 400 г (2 чаени чаши), растителна мазнина 200 мл (1 чаена чаша), сол и черен пипер на вкус.

    От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист.

    Лукът се нарязва на филийки и се задушава в мазнината до омекване. Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус.

    Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист. Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна. Поднася се топъл.

    СЬОМГА НА ГРИЛ с лимони

    Продукти: сьомга - 900 г филе, нарязано на 4 парчета лимонов сок - от 1 цитрус, масло - 60 г черен пипер, сол, магданоз - пресен за украса, може и копър

    Приготвяне

    Загрейте грила на максимална степен. Поръсете сьомгата с лимоновия сок, намажете я с маслото и я овкусете със сол и черен пипер.Парчетата риба се поставят на грила с кожата надолу. Пекат се около 15 минути, като се обръщат от двете страни.Сервирайте сьомгата с парчета лимон, запечени също на грила и стрък магданоз за украса.