• Начало
  • Видове ястия
  • Салати
  • Варене
  • Печене
  • Десерти
  • Супи
  • Дивеч
  • Ястия с птици
  • Ястия с яица
  • Ястия с риба
  • Ястия от смляно месо
  • Ястия с карантия
  • Ястия с колбаси
  • Ястия с агнешко
  • Ястия с овнешко
  • Ястия със свинско
  • Ястия с телешко
  • Ястия със заленчуци
  • Сланина
  • Суджуци
  • Тестени
  • Туршии
  • Съвети
  • Горе на страницата
  • ДЕСЕРТИ И СЛАДКИШИ

    1. ВАРЕНО ЖИТО
    2. ВЛАДИШКИ ХЛЯБ
    3. ГЕВРЕЧЕТА
    4. ГОЛ ТИКВЕНИК
    5. ГРИС ХАЛВА
    6. ДЕСЕРТ ОТ ГРИС И ВИШНЕВО СЛАДКО
    7. ДЕСЕРТ ОТ ЖИТО
    8. ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА НАСТЪРГАНА НА РЕНДЕ
    9. КАДАИФ
    10. КАДАИФ С МЛЯКО
    11. КАДАИФ САРМА
    12. КАШИК ХАЛВА
    13. КИФЛИ С МАЯ
    1. КРАВАЙЧЕТА ЗА ЧАЙ СЪС СУСАМ
    2. КРЕМ С ПЛОДОВЕ
    3. МАЛЕБИ
    4. МАСЛЕНИ БИСКВИТИ
    5. МАСЛЕНИ БИСКВИТИ С МАРМАЛАД
    6. МАСЛЕНИ КУРАБИИ
    7. МЛЯКО С ОРИЗ
    8. ОРЕХОВ КОЛАЧ
    9. ОРЕХОВКИ
    10. ПИЛАФ СЪС ЗАХАР
    11. РЕВАНЕ
    12. РУЛО С МАРМАЛАД
    13. ТИКВА С МЛЯКО
    14. ТОРТА С МЕД

     

    ВАРЕНО ЖИТО
    (с. Владимирово, Ямболско)

    Продукти: жито за варене 1 кг (5 чаени чаши), кромид лук 50 г (1 малка главичка), растително масло 30 мл (3 супени лъжици), сол на вкус.

    Житото се навлажнява и леко се счуква (без да се чупят зърната), след което се изсушава, за да се издухат люспите. Отново се измива и се вари до пълно омекване, като водата трябва да бъде 2 пръста над повърхността му.

    В растителното масло се задушава до златисто оцветяване ситно нарязания лук, прибавя се при житото и се разбърква добре. Съдът се покрива плътно с кърпа, за да не излиза парата. Като изстине, житото се посолява на вкус и се поднася.

    ВЛАДИШКИ ХЛЯБ
    (Пловдив)

    Продукти: захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), едро нарязани орехови ядки 400 г (2 чаени чаши), канела 5 г (1 чаена лъжичка), брашно 400 г (2 чаени чаши), яйца 5 бр., захаросани плодове 200 г, нарязани на кубчета (или стафиди 1 чаена чаша), сол на върха на ножа.

    Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното, ореховите ядки, канелата и солта. Сместа се разбърква леко и се изсипва на 3 пласта в намазана с масло тава, като между пластовете се разпределят захаросаните плодове, оваляни в брашното. Сладкишът се пече в умерена фурна около 45 минути.

    ГЕВРЕЧЕТА
    (Севлиево)

    Продукти: брашно 0.500 кг (2 и 1/2 чаени чаши), яйца 3 бр., пудра захар 3 супени лъжици, прясно краве масло 2 супени лъжици, амонячна сода 1 чаена лъжичка, кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша), ванилия 1 прах, смлени орехови ядки 3-4 супени лъжици.

    От брашното, маслото, двете яйца, захарта, киселото мляко, содата и ванилията се замесва средно твърдо тесто. Разточва се лист, дебел около 1 см, от който с по-голяма и с по-малка чашка се изрязват гевречета. Намазват се с разбитото яйце, поръсват се със счукани орехови ядки и се пекат в умерено гореща фурна.

    ГОЛ ТИКВЕНИК
    (Странджанско)

    Продукти: тиква около 1 кг, прясно мляко 500 мл (2 и 1/2 чаени чаши), яйца 2 бр., захар 200 г (1 чаена чаша), брашно 30 г (3 супени лъжици), растително масло 50 мл или краве масло 50 г (1/4 чаена чаша), малко канела (на върха на ножа).

    Тиквата се обелва, нарязва се на парченца, нарежда се в намазана с масло тавичка, поръсва се с част от мазнината и се слага на слаб огън да се задуши. След това се залива с разбърканите на средно гъста каша яйца, захар, мляко и брашно, поръсва се с останалата мазнина и се пече до зачервяване.

    ГРИС-ХАЛВА
    (Пловдив)

    Продукти: грис 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), масло 125 г (1 пакетче), захар 200 г (1 чаена чаша), вода 400 мл (2 чаени чаши), счукани орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), канела 3 г (1/2 чаена лъжичка).

    Грисът се пържи в маслото до златисто оцветяване, залива се със сирпо, приготвен от захарта и водата, и се бърка, докато заври. След 2-3 минути се сваля от огъня, покрива се с чиста дебела кърпа, похлупва се плътно с капак и се оставя да престои 15-20 минути. Разбърква се леко с вилица и отново се похлупва, докато изстине. Поръсва се със счуканите орехови ядки, смесени с канелата, и се поднася.

    ДЕСЕРТ ОТ ГРИС И ВИШНЕВО СЛАДКО
    (Силистра)

    Продукти: сладко от вишни 150 г (3/4 чаена чаша), прясно мляко 600 мл (3 чаени чаши), грис 50 г (1/4 чаена чаша), захар 100 г (1/2 чаена чаша), сироп от вишни 100 мл (1/2 чаена чаша).

    Сладкото се разрежда с топлото мляко. Прибавят се грисът и захарта. Сместа се вари на слаб огън, като се разбърква постоянно, докато се сгъсти. Изсипва се в чинийки и като изстине, се полива със сиропа и се поднася.

    ДЕСЕРТ ОТ ЖИТО
    (Хасковско)

    Продукти: едро, счукано жито 1 кг (5 чаени чаши), вода 7 л, захар 200 г (1 чаена чаша), счукани орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), малко канела.

    Житото се залива с водата и се вари до гъстота на супа. Прибавят се захарта, счуканите орехови ядки и канелата. Сместа се изсипва в чинийки и се поднася, след като изстине.

    ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА, НАСТЪРГАНА НА РЕНДЕ
    (Пловдивско)

    Продукти: тиква около 1 кг, яйца 4 бр., брашно 150 г (3/4 чаена чаша), масло 30 г (1/4 пакетче), захар 200 г (1 чаена чаша), мляко 400 мл (2 чаени чаши), канела на прах 1/2 чаена лъжичка.

    Тиквата се обелва и се настъргва на едро ренде, след което се прибавя към загрятото масло и се задушава до омекване. Поръсва се с брашното, разбърква се и се държи на огъня още няколко минути. Към изстиналата тиква се прибавят захарта, канелата, млякото и яйцата. Сместа се разбърква добре, изсипва се в тавичка, намазана с масло, и се пече на фурна до зачервяване.

    При поднасянето десертът може да се поръси с пудра захар.

    КАДАИФ
    (Пловдив)

    Продукти: кадаиф 0.500 кг, счукани орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), канела 5 г (1 чаена лъжичка), прясно масло 125 г (1 пакетче);
    за сиропа: вода 1 л (5 чаени чаши), захар 1 кг (5 чаени чаши), сок от 1/2 лимон и лимонена киселина 1 г (на върха на ножа).

    Кадаифът се разделя на две равни половини. Едната половина се разстила в намазана с масло тавичка и се поръсва със счуканите орехови ядки, примесени с канелата. Отгоре се слагат парченца от маслото и се разстила останалият кадаиф. Пече се в слаба фурна до розово оцветяване. В това време се рпиготвя сиропът от захарта и водата, в който, след като ври 20 минути, се прибавя сокът от лимона и разтворената лимонена киселина. Изваденият от фурната кадаиф се залива с охладения сироп.

    КАДАИФ С МЛЯКО
    (Пловдив)

    Продукти: кадаиф 0.500 кг, орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), прясно масло 125 г (1 пакетче), прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), захар 1 кг (5 чаени чаши), ванилия 2 праха.

    Половината кадаиф се нарежда в намазана с масло тавичка и се поръсва със счуканите орехови ядки. Отгоре се слага останалият кадаиф и се покрива с парченца от маслото. Пече се в слаба фурна до порозовяване.

    Млякото се сварява със захарта, сваля се от огъня, ароматизира се с ванилията и се изсипва върху изпеченият кадаиф. Тавата се захлупва. На другия ден кадаифът се обръща в подходящ съд. Поднася се нарязан на квадрати.

    КАДАИФ-САРМА
    (Пловдив)

    Продукти: 1 пакет кадаиф-сарма, масло 125 г (1 пакетче), орехови ядки 200 г (1 чаена чаша);
    за сиропа: захар 1 кг (5 чаени чаши), вода 1 л (5 чаени чаши).

    Кадаифът се нарежда в тавичка, като въху всяка сарма се поставят едро счукани орехови ядки, и се запича до прозовяване, след което се залива с предварително приготвения сироп от захарта и водата, в който се прибавя и маслото.

    КАШИК-ХАЛВА
    (с. Атолово, Ямболско)

    Продукти: брашно 400 г (2 чаени чаши), захар 200 г (1 чаена чаша), вода 400 мл (2 чаени чаши), прясно масло 125 г (1 пакетче), розова вода 10 мл (1 супена лъжица).

    Сварява се сироп от водата и захарта, в който след свалянето му от огъня се прибавя розовата вода. Брашното се запържва в сгорещеното масло до зачервяване и се залива със сиропа. Сместа се разбърква добре и се разстила в тавичка, а като изстине, се нарязва на парчета.

    КИФЛИ С МАЯ
    (Смолян)

    Продукти: брашно 750 г (3 и 1/4 чаени чаши), мас 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), яйце 1 бр., мая 15 г, прясно мляко 150 мл (3/4 чаена чаша), пудра захар 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), мармалад 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), ванилия 2 праха.

    Маста се разбива с 8 супени лъжици от захарта, докато се получи еднородна смес. Прибавят се предварително пресятото брашно, яйцето и маята, разтворена с леко затоплено прясно мляко. Замесва се тесто, което се оставя да престои 1/2 час. От него се разточва лист с дебелина 4-5 мм, който се нарязва на квадрати със страна 7-8 см. Във всеки квадрат се поставя част от плънката, приготвена от мармалада и едро смлените орехови ядки. След това всеки квадрат се прегъва по диагонал. Получените триъгълни кифли се пекат в средно силна фурна. След изпичането им се поръсват с останалата пудра захар, ароматизирана с ванилията.

    КРАВАЙЧЕТА ЗА ЧАЙ СЪС СУСАМ
    (Смолян)

    Продукти: свинска мас 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), захар 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), яйца 4 бр., амонячна сода 5 г (1 чаена лъжичка), брашно около 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), сусам и лимонов сок.

    Маста и захарта се разбиват с дървена лъжица, докато се получи еднородна маса. Прибавят се яйцата - едно по едно, а след това - амонячната сода, разтворена в малко лимонов сок, и брашното. От тестото, след като се омеси добре, се правят малки кравайчета, които се посипват със сусам, нареждат се в тавичка и се пекат в средно силна фурна. Поднасят се с чай.

    КРЕМ С ПЛОДОВЕ
    (Варненско)

    Продукти: плодове (ягоди, череши, вишни, пъпеш) 0.500 кг, захар 6 супени лъжици, каймак 1 чаена чаша, яйца 5 бр.

    Плодовете се претриват през гевгир. Получената каша се подслажда със захарта. Прибавят се при леко разбъркване разбитите на сняг белтъци, а след това и каймакът, предварително добре разбит. Сместа се изстудява и се украсява с цели плодове, посипани със захар.

    МАЛЕБИ
    (Пловдив)

    Продукти: оризово нишесте 100 г (1/2 чаена чаша), прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), розова вода 2 супени лъжици.

    Прясното мляко се сварява със захарта. Прибавя се при непрекъснато разбъркване нишестето, разтворено с малко студено мляко. Вари се 5-6 минути, разбърква се и се изсипва в купички.

    Може да се поднесе:
    1) залято с плодов сироп - по 2 супени лъжици на порция;
    2) залято с петмез в същото количество или със сироп, приготвен по следния начин: 200 г захар (1 чаена чаша), се поставя на огъня в съд, за да се карамелизира; залива се с 400 мл (2 чаени чаши) вода и се оставя да ври 5-8 минути, след което се ароматизира с малко розова вода;
    3) залято с червен сироп, приготвен от 200 г (1 чаена чаша) захар и 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши) вода, оцветен в розово с безвредна сладкарска боя и ароматизиран с малко розова вода;
    4) с пудра захар - по 15 г (3 чаени лъжички), на всяка порция и подсладено прясно мляко, ароматизирано с малко розова вода - на 200 мл (1 чаена чаша) прясно мляко 50 г (1/4 чаена чаша) захар и 5 мл (1 ччаена лъжичка) розова вода.

    МАСЛЕНИ БИСКВИТИ
    (Пазарджик)

    Продукти: пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша), краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), брашно 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), яйца 2 бр. (само жълтъците), лимон 1 бр. или ванилия 1 прах.

    Маслото се затопля, за да омекне. Към него се прибавят последователно захарта, жълтъците, настърганата кора на лимона (ванилията) и брашното. Замесва се тесто, от което се шприцоват бисквити в тавичка, леко намазана с масло.

    Пекат се в средносилна фурна.

    МАСЛЕНИ БИСКВИТИ С МАРМАЛАД
    (Великотърновско)

    Продукти: брашно 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), прясно краве масло 200 г (1 и 1/2 пакетчета), яйца 3 бр., прясно мляко 5 супени лъжици, мармалад 10 супени лъжици, пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша).

    Към брашното се прибавят нарязаното на парченца масло, жълтъците и прясното мляко. Омесва се тесто, което се разточва на лист с дебелина около 0.5 см. От него се изрязват кръгчета, които се слепват по две заедно с мармалад и се пекат в умерена фурна. Изпечените бисквити се посипват с пудрата захар.

    МАСЛЕНИ КУРАБИИ
    (Пловдив)

    Продукти: масло 400 г (2 чаени чаши), ситна захар 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 800 г (4 чаени чаши), малко сол, карамфил (според броя на курабиите).

    Маслото се разбива много добре с дървена лъжица. Към него постепенно (по лъжичка) се прибавят захарта и брашното, като сместа постоянно се бърка. Накрая се прибавя малко сол. Тестото се омесва добре и от него се оформят малки топченца, върху които се бодва по едно карамфилче. Нареждат се в тава и се пекат до златисто оцветяване.

    МЛЯКО С ОРИЗ
    (Пловдив)

    Продукти: прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), ориз 250 г (1 препълнена чаена чаша), вода 1 л (5 чаени чаши), захар 400 г (2 чаени чаши), канела 5 г (1 чаена лъжичка), 1 щипка сол.

    Оризът се изсипва във врящата подсолена вода и се вари до омекване. Прибавя се млякото, а след завирането му се прибавя захарта. Сместа ври до сгъстяване, изсипва се в купички, поръсва се с канелата и като се охлади, се поднася.

    ОРЕХОВ КОЛАЧ
    (Смолян)

    Продукти: яйца 5 бр., брашно 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), захар 250 г (1 и 1/4 чаени чаши), орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), ванилия 1 прах, сода бикарбонат 2 г (1/4 чаена лъжичка), краве масло 25 г (1 супена лъжица).

    Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се брашното, смлените орехови ядки, ванилията, содата и накрая разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто се разстила в тавичка, намазана с маслото и леко поръсена с брашно, и се пече в умерена фурна.

    Изпеченият сладкиш се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове.

    ОРЕХОВКИ
    (Пловдивско)

    Продукти: брашно 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), прясно краве масло 125 г (1 пакетче), пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша), чйце 1 бр., счукани орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), бакпулвер 1 пакетче, ванилия 2 праха.

    От продуктите се замесва тесто, което се разточва на дебел лист. От него с винена чаша се изрязват полумесци. Пекат се в умерен фурна.

    ПИЛАФ СЪС ЗАХАР
    (Пловдив)

    Продукти: ориз 400 г (2 чаени чаши), прясно масло 60 г (1/2 пакетче), вода 800 мл (4 чаени чаши), захар на пясък 100 г (1/2 чаена чаша), пудра захар за поръсване 50 г (1/4 чаена чаша), сол 3 г (1/2 чаена лъжичка).

    Почистеният и измит ориз се задушава в маслото 6-7 минути, залива се с врящата вода, в която са разтворени захарта на пясък и солта, и се вари на слаб огън 20-25 минути или се слага във фурната, докато поеме водата. Поднася се поръсен с пудрата захар.

    РЕВАНЕ
    (Пловдив)

    Продукти: за тестото: яйца 5 бр., захар 50 г (4 супени лъжици), брашно 100 г (1/2 чаена чаша), грис 25 г (5 чаени лъжички), вода за разбиване на жълтъците 5 мл (1 чаена лъжичка), ванилия 1 прах
    за сиропа: захар 200 г (1 чаена чаша), вода 200 мл (1 чаена чаша).

    Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват на топло с част от захарта и водата. Като се стопи захарта, съдът се отстранява от огъня, но биенето продължава, докато сместа изстине и побелее.

    Белтъците се разбиват отделно на твърд сняг с останалата част от захарта и се прибавят към жълтъците при леко разбъркване, като същевременно се ръси по малко от пресятото брашно и гриса. Сместа се ароматизира с ванилия и се изсипва в тава, намазана с масло и поръсена с брашно или покрита с хартия, и се пече в умерена фурна.

    Докато се пече реването, се приготвя сиропът. Реването се залива със сиропа, докато той е още топъл.

    РУЛО С МАРМАЛАД
    (Варненско)

    Продукти: брашно 100 г (1/2 чаена чаша), краве масло 65 г (1/2 пакетче), яйца 5 бр., пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша), мармалад 200 г, счукани орехови ядки 100 г (1/2 чаена чаша), канела 1 чаена лъжичка, пудра захар за поръсване.

    Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното, разтопеното масло и накрая белтъците, разбити на сняг. Сместа се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече в умерена фурна. Опечената платка се поставя върху кърпа, намазва се с мармалада, поръсва се с ореховите ядки и канелата и се навива на руло. Като изстине, рулото се поръсва с пудра захар.

    ТИКВА НА ФУРНА
    (Тракия)

    Продукти: тиква 1 кг, масло 60 г (1/2 пакетче), яйца 4 бр., захар 200 г (1 чаена чаша), прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), канела 3 г (1/2 чаена лъжичка), пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша).

    Обелената и почистена тиква се настъргва на едро ренде и се разстила на равномерен пласт в намазана с масло тавичка. Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавят топлото мляко и канелата. Тиквата се залива с яйчено-млечната смес и се пече на фурна. Поднася се поръсена с пудрата захар.

    ТИКВА С МЛЯКО
    (Пловдивско)

    Продукти: тиква около 1 кг, кромид лук 30 г (1/2 глава), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), прясно мляко 400 мл (2 чаени чаши), захар 100 г (1/2 чаена чаша).

    Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета, след което се задушава в съвсем малко вода до пълно омекване. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване и се прибавя към тиквата заедно със свареното мляко и захарта. Всичко се разбърква добре, за да се получи гладка смес.

    ТОРТА С МЕД
    (Хасково)

    Продукти: орехови ядки 200 г (1 чаена чаша), захар 200 г (1 чаена чаша), мед 100 г (1/2 чаена чаша), вода 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 400 г (2 чаени чаши), сода бикарбонат 5 г (1 чаена лъжичка), канела 5 г (1 чаена лъжичка), карамфил 1-2 бр., пудра захар 50 г (1/2 чаена чаша).

    Към водата, след като заври, се прибавят медът и захарта. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да поизстине. Прибавят се скълцаните орехови ядки, брашното, содата, канелата и карамфилът. Сместа се разбърква добре, изсипва се в във форма, намазана с масло, и се пече. Тортата се нарязва, след като изстине, и се поднася поръсена с пудрата захар.